rss      tw      fb
Keres

Generali Alapkezelő: fejlődő piaci cégek részvényeibe érdemes fektetni

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 15:03

A következő években fejlődő piaci vállalatok részvényeibe érdemes fektetni, mivel a feltörekvő piacok összesített tőzsdei kapitalizációja a jelenlegi szintről 2030-ra több mint ötszörösére, mintegy nyolcvanezer milliárd dollárra emelkedhet - közölte a Generali Alapkezelő csütörtökön az MTI-vel.

A következő két évtizedben az évesített átlagos növekedés 4 százalékos lehet a fejlett piacokon, ezzel szemben a fejlődő piacokon elérheti a 9,3 százalékot - idézi a közlemény Pillár Zsoltot, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatóját. A szakember szerint elkerülhetetlen egy jelentős tőkeátrendeződés a feltörekvő piacok javára. Hozzátette: a fejlődő piacok hozzájárulása a világ GDP-jéhez a következő húsz évben a jelenlegi 37 százalékról közel 60 százalékra bővül.

Az energetikai innovációban és a kutatás-fejlesztési (k+f) területen érdekelt vállalatokkal kapcsolatban úgy vélekedett: az iparág hosszú távú kilátásai nagyon vonzóak, a szektor legfontosabb cégeinek részvényei 35 százalékkal emelkedhetnek.

A gazdasági erő és a növekedési potenciál tekintetében domináns ázsiai feltörekvő országokban a korábbi exportorientált termelő tevékenység mellett az életszínvonal javulásával párhuzamosan egyre inkább a belső fogyasztásban rejlő potenciál kerül előtérbe a növekedés forrásaként. A feltörekvő ázsiai piacokon - a fejlett országok dinamikáját várhatóan lényegesen meghaladó - gazdasági növekedéssel lehet számolni, ezért a Generali Alapkezelő is két új, ázsiai feltörekvő piacokon tevékenykedő részvényalappal bővíti portfólióját.

"A befektetésre váró tőke a rövid távú kockázatok ellenére várhatóan hosszabb távon is keresi majd ezeket a fenntarthatóan magas növekedési kilátásokkal rendelkező, nagy népességű országokat. Kína 2010-ben 9 százalékkal részesedhet a világgazdaság teljes kibocsátásából, s növekedési lehetőségeit mutatja az a várakozás is, hogy 2030-ig a világ legnagyobb tőkepiacává válhat" - jegyezte meg Pillár Zsolt.

Az energia, a bányászat, a távközlés, a közszolgáltatások, a kereskedelem és az információ-technológia iparágban érdekelt közép- és dél-amerikai vállalatok részvényeibe helyezi tőkéjét a Generali Alapkezelő másik új részvényalapja. Latin-Amerika országai - Brazília vezérletével - a világ leggyorsabban fejlődő régiói közé tartoztak az elmúlt években, kihasználva olaj- és nyersanyagkincseik számottevő piaci felértékelődését.