rss      tw      fb
Keres

Egy italgyáros vezeti a kínai krőzusok listáját

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 14:54

Mintegy 2,4 billió forintnyi (12 milliárd dolláros) vagyonával a hangcsoui (Hangzhou) Wahaha italgyár alapítója, Cung Csing-hou (Zong Qinghou) a legtehetősebb kínai, aki a tavalyi 12. helyről került a gazdagok idei rangsorának elejére.

A Forbes magazinhoz hasonló profilú, Hurun Report című kínai havilap 2010-es rangsora szerint Kínában él a világ legtöbb - 875 ezer - dollármilliomosa.

A legfrissebb lista egy nappal azután látott napvilágot, hogy Warren Buffett befektető és Bill Gates, a Microsoft alapítója egy zártkörű vacsorán látta vendégül Pekingben a leggazdagabb kínaiakat. Buffett és Gates júniusban kezdte azt a nagyszabású kampányát, amellyel az amerikai milliárdosokat szeretnék rávenni arra, hogy életük során - vagy életük végén - legalább a vagyonuk felét ajánlják fel jótékony célokra. A The Giving Pledge elnevezésű kezdeményezésnek már mintegy 40 tagja van.

A kínai média a kezdeményezésről úgy vélekedett: félő, hogy az amerikai üzletemberek Pekingből "üres kézzel" távoznak. A vendéglátók csütörtökön azonban arról beszéltek, hogy rendkívül jó benyomást tett rájuk az a lelkesedés, amely a kínai milliárdosokból áradt, amikor arról volt szó, hogy miként segítsék az őket gazdaggá tévő társadalmukat.

A jótékonysági megbeszéléssel egybekötött vacsorán a meghívottak kétharmada jelent meg. Az asztal körül pedig nyílt és őszinte viták alakultak ki az adakozási lehetőségekről - közölték az üzletemberek, akik megerősítették, hogy senkit sem akarnak "erőszakkal" rábírni az adakozásra, mindössze megosztani szeretnék az eddigi tapasztalataikat. Az eddigi sikereken felbuzdulva jövőre Indiában szeretnének hasonló estet szervezni.

"Jelenleg Kínában a 875 ezer dollármilliomos mellett 189 dollármilliárdosról tudunk, de egész biztos, hogy a leggazdagabbak feléről még most sincs információnk"- mondta Rupert Hoogewerf, a sanghaji Hurun magazin szülőatyja, hozzátéve, hogy ennek alapján 400-500-ra becsülik a kínai dollármilliárdosok számát. A legalább egymilliárd jüan (110 millió euró) vagyonnal rendelkező kínaiak száma egy év alatt háromszázzal 1363-ra emelkedett.

Az italgyáros Cung Csing-hou, aki feleségével és lányával 60 százalékban birtokolja a Wahaha céget, 30 ezer embert foglalkoztat és csak az idén 1,5 milliárd dollár nyereségre számíthat. A második leggazdagabb kínai Li Li gyógyszergyáros, a Hepalink tulajdonosa, akinek vagyonát 6 milliárd dollárra becsülik. A leggazdagabb kínai nő Csang Jin (Zhang Yin), aki papírhulladék-üzletekből felhalmozott 5,6 milliárd dolláros vagyonával a harmadik a kínai krőzusok listáján.

A Forbes magazin márciusi listája szerint az Egyesült Államokban 403 dollármilliárdos él, miközben egész Ázsiában összesen 234 milliárdost tartanak számon.

A Hurun listáján jelenleg 1363 ember szerepel, olyanok, akiknek a vagyona legkevesebb egymilliárd jüan, azaz mintegy 30 milliárd forint. Az október közepén megjelenő magazin az augusztus 16-i állapotot tükrözi, és csak a szárazföldi kínai területeken élőkre vonatkozik.