rss      tw      fb
Keres

OGY - Országgyűlési képviselő is lehetne kormánymegbízott a kabinet tervezete szerint

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 14:33

A jövő évtől létrejövő megyei kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottak országgyűlési képviselők is lehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány újonnan beterjeszteni tervezett alkotmánymódosítási javaslatát.

A héten nyújtja be az Országgyűlésnek a kabinet azt, az alaptörvény módosítását célzó indítványát, amely a legfőbb ügyész jogállását, a jogalkotás rendjét, valamint a kormányhivatalok vezetésével kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályokat érinti.

A javaslat lehetőséget teremtene arra, hogy az országgyűlési képviselők is lehessenek kormánymegbízottak, akik a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódjaként 2011. január 1-jétől létrejövő megyei kormányhivatalokat vezeti majd.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján olvasható tervezet szerint az országgyűlési képviselők továbbra sem lehetnek közigazgatási szerv alkalmazottjai, kivéve, ha a kormány tagjai, vagy államtitkárok, illetve kormánymegbízottak.

Az alaptörvény a javaslat szerint azt is rögzítené, hogy a kormány tagjai és az államtitkárok mellett a kormánymegbízottak jogállását, díjazását, továbbá felelősségre vonásuk módját törvény szabályozza.

A fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok - a regionális államigazgatási hivatalok helyett - szeptember 1-jén kezdték meg működésüket, ezek helyét jogutódként veszik majd át január 1-től a megyei kormányhivatalok.

Szabó Erika, a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár még augusztus végén ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a megyei kormányhivatalba integrálódik a területi államigazgatási szervek jelentős többsége. A hivatal élén a kormánymegbízott áll majd, aki, mint Szabó Erika akkor fogalmazott, "a kormány kinyújtott keze" a megyében, szerepe politikai jellegű lesz, és akár országgyűlési képviselő is betöltheti majd e posztot. A két tisztség nem lesz összeférhetetlen, ellentétben az önkormányzati pozíciókkal. A kormánymegbízott lesz az első számú vezető, mellette pedig a hivatalvezető és az ő szakmai helyettese, a főtitkár irányít majd.

A kormány már döntött arról, hogy tizenöt területi államigazgatási szerv integrálódik a 2011. január 1-jén létrejövő fővárosi és megyei kormányhivatalokba. A Magyar Közlöny szeptember 14-i számában megjelent döntéssel Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert arra kérték fel, hogy szeptember 30-ig nyújtson be törvényjavaslatot a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, november 10-ig pedig kormány-előterjesztést, amely tartalmazza a kormányhivatalok szervezetére, működésére és jogutódlására vonatkozó részletes szabályokat.

A kormány képviselője a házbizottság csütörtöki ülésén jelezte, hogy a kabinet több törvényjavaslatot - köztük a kormányhivatalok felállításáról és az alkotmány módosításáról szólót - benyújtja még a héten, és ezek sürgős tárgyalását kéri.