rss      tw      fb
Keres

Az EU a pirotechnikai szabályok betartására kéri Magyarországot

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 14:29

A pirotechnikai eszközök biztonsági követelményeit szabályozó európai uniós előírások teljes körű alkalmazására kérte Magyarországot, Hollandiát és Luxemburgot az Európai Bizottság amely egyben bejelentette, hogy szabálysértési eljárást indít az országok ellen.

A bizottság csütörtökön jelezte, hogy a három ország még nem ültette teljesen át saját törvénykezésébe a vonatkozó uniós irányelvet.

A nemzeti jogba való átültetést valamennyi EU-tagországban ez év elejéig végre kellett volna hajtani, jóllehet egyes pirotechnikai eszközök esetében csak 2013-ban lép életbe - emlékeztetett közleményében a bizottság.

Az uniós testület csütörtökön összesen több tucat szabálysértési eljárást jelentett be, ezek a 27 tagország mindegyikét érintik.

A pirotechnikai irányelv a tűzijáték-kellékek mellett olyan eszközökre is vonatkozik, mint például a járművekben használt légzsákok rendszerének egyes összetevői. A megfelelő biztonsági szint szabályozása mellett a direktíva előírja független tesztintézetek alkalmazását, illetve lehetőséget biztosít a biztonságos termékek legális árusítására is.

Amennyiben a három ország a figyelmeztetések ellenére sem tesz eleget az uniós szabályoknak, az Európai Bizottság az eljárás egy később szakaszában az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.