rss      tw      fb
Keres

Felháborodást váltott ki a berlini falnál játszódó lövöldözős játék

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 14:28

Két évtizeddel Németország egyesítése után felháborodást keltett egy lövöldözős videojáték, amely az egykori berlini falnál, az úgynevezett halálzónánál játszódik.

A játék a Németországot egykor 1378 kilométer hosszan kettészelő határsávra utalva az 1378 nevet kapta.

A játékosok 1976-ba kerülhetnek vissza és választhatnak, hogy a keletnémet határőrök, vagy a mindenáron nyugatra szökni próbáló menekültek szerepébe bújnak.

A játék a lőni vagy letartóztatni dilemmára épül, amely gyakorlatilag azt jelentette, hogy a határőröknek fegyverrel vagy anélkül mindenképpen meg kellett állítaniuk a határsértőket. A katonák válogatás nélkül sem lövöldözhetnek, mert azzal akár hadbíróságra is kerülhetnek, miközben Kelet-Németországgal szemben is erősödne a nemzetközi politikai nyomás.

Rainer Wagner, a kommunizmus áldozatait képviselő szervezet vezetője szerint a játékot nem lehet a klasszikus értelemben vett lövöldözős játékokhoz hasonlítani, mert ebben nem a felfegyverzett ellenséget, hanem a védtelen civileket lehet lelőni.

A játékot fejlesztő 23 éves Jens Stober azzal védekezik, hogy a játékkal mindössze az ország történelmét próbálják megismertetni azokkal a német fiatalokkal, akik még meg sem születtek a fal leomlásakor.

Az 1378 bemutatója október 3-án, a német egyesülés 20 éves évfordulóján lesz.