rss      tw      fb
Keres

Tőkeemelés az MKB-nél

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 14:23

Másodszor emelik az idén az MKB Bank Zrt. (MKB) alaptőkéjét; csütörtökön a fő tulajdonos BayernLB szóvivője közölte, hogy a magyar érdekeltség 173 millió eurót kap még 2010-ben.

A 47,8 milliárd forintnak megfelelő összegű forrást alaptőke-emelés formájában kapja meg az MKB - mondta a bajor tartományi bank szóvivője a dpa hírügynökségnek.

Az MKB az MTI-vel azt közölte, hogy a bajor tulajdonos és a magyar menedzsment közösen áttekintette az MKB Bankcsoport helyzetét, és ennek eredményeképpen tulajdonosi döntés született a bankcsoport tőkehelyzetének megerősítéséről. A bank a tőkeemelés pontos összegét a tranzakció felügyeleti engedélyezését követően közli majd - mondták a társaságnál az MTI-nek.

Az MKB a rendkívül magas bankadó és a kockázatos hitelek miatt szükségessé vált céltartalék-képzés következtében szorul tőkeemelésre - jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség, amelynek a bankban közel 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkező osztrák BAWAG P.S.K. (BAWAG) szóvivője elmondta, hogy a társaság "elvileg készen áll" részt venni az MKB feltőkésítésében.

A magyar érdekeltség nehéz helyzete miatt a BayernLB és a BAWAG is veszteséges volt üzemi szinten a második negyedévben - tette hozzá az osztrák hírügynökség.

Az idén egyszer már emeltek tőkét az MKB-ben. A hitelintézet június eleji közleménye szerint névértéken 1,272 milliárd, kibocsátási értéken 20,25 milliárd forintos zártkörű tőkeemelésről döntöttek. Az MTI megkeresésére az MKB sajtóosztálya akkor közölte, hogy a lépéssel a tulajdonos BayernLB a prudens, normál banki működéshez szükséges forrásokat biztosította magyar leánycége számára. Az alaptőke emelésével a bank alaptőkéje a 14,765 milliárdról 16,038 milliárd forintra nőtt, az MKB Bankcsoport tőkemegfelelési mutatója 10,87-ről 11,73 százalékra emelkedett.

Az APA csütörtöki beszámolója szerint a BAWAG az Európai Bizottság előírásának megfelelően megválik az MKB-ben birtokolt részesedéstől, a BAWAG igazgatóságában azonban úgy látják, hogy az üzleti környezet jelenleg nem alkalmas az értékesítésre.

Hasonlóképpen vélekednek a BayernLB-nél. Stefan Ermisch pénzügyi igazgató augusztus végén megerősítette: lehetséges, hogy a külföldi terjeszkedéseiből kivonuló Bayern LB eladja az MKB-t. "A következő években meglátjuk, mi a legjobb irány az MKB számára" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a jelenleg a piaci környezet nem megfelelő az eladásra.

Az MKB Bankcsoport 2009-ben 6,04 (2008-ban 8,3) milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti, konszolidált adatok alapján. Az adózás előtti profit a bank korábbi tájékoztatása szerint a romániai leánybank veszteségei, és azokkal összefüggő leírások miatt csökkent.

A bankcsoport mérlegfőösszege tavaly 8 százalékkal bővült, és 2009 végén 3.106,6 milliárd forintot tett ki. A konszolidált saját tőke 2009 végén 252,028 milliárd forint volt, egy év alatt 22,8 milliárd forinttal emelkedett.

Az idén az MKB csoport 52,4 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el az első félévben a nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerinti, konszolidált adatok alapján a tavalyi első félévi 7,9 milliárdos adózás előtti nyereség után. A bankcsoport meglehetősen borúlátóan ítélte meg a kelet-közép-európai régió gazdasági helyzetét és rövid távú kilátásait, ezért a tervezettet jóval meghaladó céltartalék-képzést tartott indokoltnak az év első felében. Az MKB csoportszinten közel 77,5 milliárd forint províziót képzett, 2,6-szorosát a tavalyi első félévinek (29,7 milliárd forint), és 12 százalékkal többet a tavalyi egész évinél (66,42 milliárd forint).