rss      tw      fb
Keres

Balla: Magyarország azt szeretné, ha a szlovák államnyelvtörvényből kikerülnének a szankciók

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 14:16

Magyarország szeretné, ha a szlovákiai államnyelvtörvényből kikerülne a szankciók bármiféle lehetősége.

"Ebben bízunk, ezt kértük hangsúlyosan" - nyilatkozta újságíróknak Balla Mihály, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke azt követően, hogy a szlovák és a magyar parlamenti testület együttes ülést tartott csütörtökön Pozsonyban.

Kijelentette: a magyar fél előrelépésnek tekinti, hogy a szlovák kormány és a parlament foglalkozik a kérdés megoldásával.

"Kértük, hogy vegyék figyelembe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának ajánlásait. Számunkra az lenne az elfogadhat megoldás, ha a szlovákiai magyarok anyanyelvhasználatát nem sújtanák szankciók" - fejtette ki a bizottsági elnök.

Az ülésen szóba került a kettős állampolgárság témája is, míg a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról (KMKF) a felek nem beszéltek.

Kérdésre válaszolva a sajtóértekezleten Balla elmondta: a KMKF fontos tanácsadó testülete az Országgyűlésnek, s a munkájára a jövőben is számítanak.

Bár az államnyelvtörvény és a kettős állampolgárság kérdésében a felek álláspontja nem mindenben egyezett meg, Frantisek Sebej, a szlovák bizottság elnöke leszögezte: "A véleménycsere nyílt és őszinte volt, biztos, hogy megtaláljuk a mindkét félnek megfelelő megoldást."

Hozzátette: a szlovák állampolgársági törvény módosítása előkészületben van, ezért most nem a konkrétumokról, hanem csak a "törvény filozófiájáról" cserélhettek eszmét.

Balla megjegyezte: Budapestet nem zavarná, ha a magyarországi szlovákok felvennék a szlovák állampolgárságot is. "Ezt természetesnek tarjuk" - mondta.

A tárgyalásokkal mindkét fél elégedett volt. Megállapodtak abban, hogy évente legalább kétszer találkoznak, s minden témát nyíltan megvitatnak. A következő közös ülésre fél éven belül Magyarországon kerül sor.

"Tovább akarunk lépni az együttműködés minden területén. Sok a feladatunk, egyebek között a kisebbségek, a visegrádi négyek, az Európai Unió, vagy a magyar uniós elnökség tekintetében" - jelentette ki Balla.

"Rendszeres találkozásaink hozzájárulhatnak a korábban kissé befagyott szlovák-magyar kapcsolatok javításához" - vélekedett Sebej.