rss      tw      fb
Keres

Ismét bíróság előtt áll Verena Becker egykori RAF-terrorista

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 13:54

A stuttgart-stammheimi bíróság előtt újabb per kezdődött csütörtökön Verena Becker, a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) egykori tagja ellen.

Az 58 éves Beckert azzal vádolja az ügyészség, hogy társtettesként volt részese Siegfried Buback szövetségi főügyész és két kísérője 1977 áprilisában történt meggyilkolásának. A bíróság 17 tárgyalási napot tűzött ki, és számos tanút szándékozik meghallgatni.

Az első tárgyalási napon a vádlott hallgatásba burkolózott: sem saját személyével, sem a terhére rótt bűncselekménnyel kapcsolatban nem akart nyilatkozni.

A vádiratban Becker társtettesként szerepel, ám az ügyészség hangsúlyt helyez arra, hogy nem őt tartja Buback gyilkosának. Arra vonatkozóan ugyanis, hogy a vádlott adta volna le a halálos lövéseket a főügyészre és kísérőire, semminemű tárgyi bizonyíték vagy tanúvallomás nem áll rendelkezésre. A társtettes minősítést a vád arra alapozza, hogy Becker tevékenyen részt vett a merénylet megtervezésében és előkészítésében.

Bubackot, kísérőjét és sofőrjét 1977. április 7-én ölték meg. Szolgálati Mercedes autójuk a reggeli forgalomban megállni kényszerült, ekkor egy motorkerékpár melléjük hajtott, és a hátsó ülésén ülő személy géppisztolyból lövéseket adott le a Mercedes utasaira. Mindhárman a helyszínen meghaltak, a tettesek elmenekültek.

A perben magánvádlóként fellépő Michael Buback, a néhai főügyész fia meggyőződéssel állítja, hogy apja gyilkosa Becker volt. A gyilkosság szemtanúja, egy jugoszláv vendégmunkás annak idején azt állította, hogy a motorkerékpár utasa egy vékony testalkatú nő volt, ami alátámasztja a magánvádló véleményét.

Mint Buback az ARD televízióban elmondta, Becker és egy másik RAF-tag, Günter Sonnenberg lakásán megtalálták a gyilkossághoz használt lőfegyvert, amikor a rendőrök négy héttel a merénylet után őrizetbe vették a két terroristát. A lakásban előkerült az a csavarhúzó is, amely hiányzott az időközben lefoglalt Suzuki motorkerékpár szerszámtáskájából (ezzel a járművel menekültek el a tettesek). A fentiek dacára 1980-ben az ügyészség leállította az eljárást Becker ellen.

Harminc évvel később viszont, a technikai haladásnak köszönhetően, ismét vádat emeltek az RAF egykori tagja ellen. A terrorista csoport által küldött és a Buback-gyilkosságot vállaló levélen ugyanis DNS-vizsgálattal sikerült kimutatni Becker nyálának nyomait.

Az ARD televízió jogi szakértője a II. világháború utáni német igazságszolgáltatás legnagyobb kudarcának nevezte az RAF által elkövetett gyilkosságokat. Mint elmondta, gyilkosságok tetteseit és körülményeit általában 90 százalékos arányban tudja felderíteni a rendőrség és az ügyészség. A terrorista szervezet merényleteinek esetében viszont nulla százalékos a felderítési arány.

Beckert egy másik gyilkosság miatt egyszer már életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, jelenleg is ezt a büntetését tölti.