rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Pozsgay: ha az állam a "szolgálati" helyére kerül, az önkormányzatok is erősek lesznek

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 13:27

Pozsgay Imre szerint ha "visszaparancsoljuk az államot a szolgálati helyére", akkor az önkormányzatok is erős intézményei lesznek az országnak. A politikus ezt a 800 éves Békés megye köszönti a 20 éves magyar önkormányzati rendszert című konferencián mondta csütörtökön, Békéscsabán.

A Tisztességes Választásért Alapítvány kuratóriumának elnöke az önkormányzatokról szólva hozzátette: "olyan erős intézmények, amelyek a helyi közösségeket, mondhatnám azzal az intimitással áldják meg, amelyekre a nagy államigazgatási szervezeteknek nincsen rálátása".

Pozsgay szerint nélkülözhetetlen, hogy az önkormányzati tulajdon megerősítésével erős szervezetek jöjjenek létre az új önkormányzatiság szellemében.

Az új alkotmány kidolgozásban végzett munkájára utalva kiemelte: azért teszi a dolgát, hogy "magához térjen az ország, a helyi közösségek megerősödjenek, azokon keresztül pedig az ország működőképes államot tudjon teremteni".

Az állam szolgálati helyére való visszaparancsolása szerinte azt jelenti, hogy az állam ismét az emberek szolgálatára álljon. "Az állam eddigi eszközeit ugyanis mások használták, azok, akik kifosztva az országot, saját meggazdagodásukra fordították az alkotmánnyal együtt ezt az államot" - fogalmazott.

Az önkormányzatok gazdálkodása állami ellenőrzésének változásairól szólva Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke elmondta, hogy munkatársai már gyűjtik a korábbi ellenőrzések során fellelt tipikus hibákat.

Az ÁSZ ezek alapján összegzi azokat a területeket, ahol rendszeresen hibák fordulnak elő. Az így feltárt problémákat azután különböző konferenciák segítségével igyekeznek kiküszöbölni.

Az Ász vezetése mindemellett gondol a pozitív példákra is - folytatta. Így már döntés született arról, hogy összegyűjtik a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat is, és ezeket szintén az önkormányzatok rendelkezésére fogják bocsátani.

Az alelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a számvevőszék elsődleges feladata, hogy a közpénzek elköltése törvényes és átlátható legyen, de kiemelt céljuk segíteni is az önkormányzati vezetést, a döntéshozókat. Ha pedig rendszerhibákat találnak, akkor azt az adott jogszabály megváltoztatása érdekében jelzik a parlamentnek.

Az alelnök jelezte, hogy rendkívüli feladat közel 3.200 önkormányzat ellenőrzése. Ezért elnöki döntés alapján kockázatelemzési rendszert alakítanak ki a jövőben. Mint mondta, a rendelkezésre álló önkormányzati beszámolókból, amelyeket a Magyar Államkincstáron keresztül az ÁSZ is megkap, kockázatelemzéssel fogják kiválasztani azon önkormányzatokat, amelyeknél úgy érezik, hogy nagy a gazdálkodás kockázata. Az átfogó vizsgálatok folytatása mellett pedig erősíteni szeretnék a témavizsgálatokat, amikor csak egy-egy konkrét projektet ellenőriznek.