rss      tw      fb
Keres

Megvonta Spanyolországtól az "Aaa"-t a Moody's, "elszáll" az ír költségvetés is - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 13:26

Megvonta a lehető legjobb, "Aaa" államadósi besorolást Spanyolországtól csütörtökön a Moody's Investors Service, amely szerint a spanyol gazdaság növekedési kilátásai gyengék, és ez megnehezíti a költségvetési konszolidációt.

Mélyítette az euróövezeti pénzügyekkel kapcsolatos piaci aggodalmakat az ír pénzügyminiszter csütörtöki becslése sem, hogy az ír bankrendszer rendbetételének költsége példátlan szintre, a hazai össztermék (GDP) egyharmadára duzzaszthatja az idei ír államháztartási hiányt.

A Moody's csütörtöki londoni bejelentése szerint Spanyolország hazai és külső adósi kockázati besorolása az eddigi "Aaa" - vagyis a lehetséges legjobb - szintről egy fokozattal "Aa1"-re romlik. Ez is azonban még magasan elsőrendű osztályzat, és az új besorolás kilátása stabil, ami azt jelzi, hogy a cég a belátható jövőben nem tervezi a spanyol adósosztályzat további visszaminősítését.

A Moody's az adósságrontáshoz fűzött elemzésében kiemelte, hogy várakozása szerint a spanyol gazdaság teljesítménye a következő néhány évben, éves átlagban nem fogja meghaladni az 1 százalékot. Ez még a gyenge uniós növekedési környezeten belül is lanyha ütem: a hitelminősítő Nagy-Britanniában 2 százalékos, Németországban 1,5-2 százalékos átlagos éves növekedési ütemeket jósol a következő évekre.

A leminősítést indokló tényezők között említette a cég a spanyol költségvetési helyzet jelentős romlását. A Moody's figyelembe vette ugyan, hogy a jövő évre kidolgozott költségvetésben a kormány a GDP-érték 6 százalékára korlátozná az államháztartási hiányt, ám a hitelminősítő szerint a jövő éven túli költségvetési konszolidációhoz a kormányzat által eddig beterjesztettnél valószínűleg nagyobb mértékű kiadási reformok kellenek.

A Moody's várakozása szerint a spanyol költségvetési konszolidáció lassabb lesz a kormány által középtávon tervezettnél, és ezért az államadósság-ráta várhatóan csak 2014-ben stabilizálódik, a GDP-érték 80 százaléka körüli szinten.

A hitelminősítő számításai szerint a spanyol államháztartás bruttó hiteligénye 2011-2012-ben 150-170 milliárd euró között lesz. Emiatt a spanyol közfinanszírozási rendszer továbbra is sebezhető bármely jövőben piaci stresszhatástól - áll a Moody's elemzésében.

A csütörtökön bejelentett leminősítést a piac már jó ideje várta, tekintettel arra, hogy a három nagy hitelminősítő közül már csak a Moody's tartotta az elit "Aaa" szinten a spanyol szuverén adósosztályzatot.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő május végén jelentette be Londonban, hogy az addigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra módosítja Spanyolország hosszú futamú hazai és devizakötelezettségeinek osztályzatát, stabil kilátással.

A Fitch akkori indoklása szerint jóllehet az államadósság-ráta és az ezzel járó kamatköltségek még összeegyeztethetők az "AAA" kategóriás besorolással, a spanyol gazdaságban zajló kiigazítási folyamat azonban várhatóan nehezebb és hosszabb lesz, mint más, "AAA" szuverén adósosztályzattal ellátott országokban. A Fitch előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért spanyol államadósság-ráta 2013-ra eléri a 78 százalékot, az államháztartási hiány csökkentése melletti erőteljes kormányzati elkötelezettség ellenére is.

A közadósságráta a pénzügyi válság előtti utolsó évben, 2007-ben még nem érte el a 40 százalékot.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már csaknem másfél éve megvonta Spanyolországtól az elit "AAA" besorolást, a spanyol gazdaság szerkezeti gyengeségeire hivatkozva. Az S&P idén áprilisban tovább rontotta a spanyol osztályzatot, amely ennél a cégnél most "AA", további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Messze a legrosszabb adósosztályzatú euróövezeti tagállam azonban Görögország, amelytől az S&P áprilisban a befektetői minősítést is megvonta, "BB plusz"-ra süllyesztve a görög besorolást. Görögország az euróövezet első olyan tagállama, amelynek besorolását valamely hitelminősítő a befektetési ajánlású kategória alá rontotta.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző központ, a Capital Economics szerint a Moody's csütörtöki spanyol adósosztályzat-rontása - valamint az ír bankrendszer konszolidációjával kapcsolatos friss hírek - jelzik, hogy az euróövezeti költségvetési válságnak "még messze nincs vége".

A ház gyorselemzésében ennek illusztrálására kiemeli Brian Lenihan ír pénzügyminiszter csütörtöki bejelentését arról, hogy az ír bankszektor konszolidációjának költségei az egész euróövezet történetében példátlan szintre, a GDP-érték 32 százalékára duzzaszthatja az idei ír államháztartási hiányt.

A Capital Economics londoni közgazdászai szerint - tekintettel arra, hogy az ír gazdaság még mindig mély recesszióban van - valószínűtlen, hogy az esetleges kényszerű ír adósságtörlesztési átalakítással kapcsolatos piaci aggodalmak a közeljövőben enyhülnének.

A piac azonban csütörtökön sem a spanyol leminősítésre, sem az ír pénzügyminiszter bejelentésére nem reagált nagy kilengésekkel, mert egyik fejlemény sem keltett nagy meglepetést.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, CMA DataVision szakelemzői az MTI-nek elmondták, hogy az ír államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a csütörtöki forgalomban 464 bázispont - minden 10 millió euró ír államadósságra évi 464 ezer euró - körüli szinteken járt az előző esti, 470,5 bázispontos záró után. A spanyol CDS-árazás a széles körben várt Moody's-bejelentés után gyakorlatilag nem mozdult: 228,5 bázispont volt a 228,3-as zárás után.