rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Soltész Miklós: az idősek nem eltartottak

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 13:25

Az idős emberek a társadalom részei, nem eltartottak, épp ezért szemléletváltásra van szükség az időspolitikában is - jelentette ki Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára Miskolcon, a Szentpéteri kapui Őszi Napsugár Otthonban csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós úgy fogalmazott: az idős emberek a családok elválaszthatatlan részei, vannak olyan élethelyzetek, ahol ez megszakadt, de egy gyermek felnevelésében nemcsak tudásukkal segíthetnek a nagyszülők, hanem lelki tapasztalatokkal is. Az idősek azok, akik munkájuk, kitartásuk árán, nagyon nehéz időszakokon keresztül fenntartották az országot - hangsúlyozta.

Az államtitkár annak a véleményének adott hangot, hogy szemléletváltásra van szükség az időspolitikában is. Sokan úgy élik meg az időskort, hogy az a leépülés, az aktív korszak végét jelenti, pedig a sokat megélt emberek - nehézségeik ellenére - átadhatják tapasztalataikat a fiatalabb korosztálynak. Az idősödő társadalom egyre nagyobb terheket jelent majd a következő generációknak, és ha nem változik az eddigi csak pénzügyi szemlélet, nem lehet megoldani ezeket a problémákat - fűzte hozzá.

A szocialisták meg akarták szüntetni júliustól a gáz- és távhőtámogatást. Ha ez megvalósult volna, 960 ezer háztartás - mintegy két és félmillió ember - élete lehetetlenül el, beleértve a sok idős embert is - mondta. A kormány december 31-ig meghosszabbította a támogatást, és a cél a további támogatás lehetőségének megteremtése a jövő esztendőben is - tette hozzá.

Az idősotthonok tekintetében kitért a gondozási szükségletre - amelynek részeként eldől, ki milyen ápolást igényel -, amelyet eddig az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) vizsgált, ami plusz adminisztratív terheket jelentett az intézményeknek. Emiatt hónapokig üresen álltak idősotthoni ágyak. Ezt a nyáron a kormány megszüntette, ma már az otthonok vezetőinek a felelőssége, hogy kit fogadnak be - magyarázta.

Szólt arról, hogy felléptek az illegális idősotthonok ellen, amelyek bizonytalan helyzetben tartották az idős embereket. Megszüntetik azt a "rossz szocialista gyakorlatot", amely szerint "az európai uniós pénzek jó része vagy tanulmányokra, vagy konferenciázgatásokra ment el", ezeket az összegeket elsősorban fejlesztésre fordítják - tette hozzá.

A kötelező magánnyugdíjpénztárak további privatizációját nem fogják engedni: leállítják és felülvizsgálják ezeket, mivel ennek következtében csak idén 370 milliárd forintnál többet kell pótolni a nyugdíjkasszában, mert ez az összeg "elvándorolt" - közölte az államtitkár.

Ahhoz pedig, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható legyen, meg kell erősíteni a családtámogatási rendszert - jegyezte meg.

Kriza Ákos, a Fidesz miskolci polgármesterjelöltje azt mondta: az a társadalom, amely az időskor bölcsességét elutasítja, nem lehet teljes értékű. Több generáció együttélése már nem része a hétköznapoknak, pedig az idősek tudásának, tapasztalatának társadalomépítő szerepe van - tette hozzá.