rss      tw      fb
Keres

A belvárosi önkormányzatnak ítélték jogerősen az Egészségügyi Minisztérium parkolóját

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 13:22

Az V. kerületi önkormányzaté az Egészségügyi Minisztérium parkolója; az erről szóló jogerős ítéletet néhány nappal ezelőtt hozta meg a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla - tájékoztatta Belváros-Lipótváros önkormányzata csütörtökön az MTI-t.

A Fővárosi Bíróság (FB) 2009. szeptember 28-án kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította az állam tulajdonjog iránti keresetét és kimondta, hogy az V. kerületi önkormányzaté az Egészségügyi Minisztérium parkolója.

Az önkormányzat csütörtöki közleménye szerint a Fővárosi Ítélőtábla néhány nappal ezelőtt helybenhagyta az FB döntését, s a jogerős ítélet szerint a minisztériumnak parkolási díjat kell fizetnie az általa használt helyekért, "éppen úgy, mint bárki másnak, aki a belvárosban kíván várakozni autójával".

Mint írták, az önkormányzat 2006-ban úgy döntött, hogy megszünteti a parkolóhelyek használatát illetően az V. kerületben található közintézmények kiváltságos helyzetét. Annak idején felszólította ezeket az intézményeket, hogy fizessenek az általuk használt közterületi parkolóhelyekért ugyanúgy, mint bárki más. 2007-re minden intézménnyel sikerült megállapodást kötni, kivéve az Egészségügyi Minisztériumot, amely azt állította, hogy az épület előtti parkoló nem az önkormányzat tulajdona, hanem a tárcáé.

Megállapodás hiányában bírósági úton folytatódott a vita az Arany János utcai közterület tulajdonjogáról. A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a közterület a kerületi önkormányzat kizárólagos tulajdonát képezi. Az akkori ítélettel szemben a minisztérium fellebbezést nyújtott be - idézték fel a közleményben.