rss      tw      fb
Keres

Az AIG eladja japán életbiztosítóit a Prudentialnek

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 13:14

Mintegy 4,8 milliárd dollárért értékesíti két japán életbiztosító-leánycégét az állami ellenőrzés alatt álló amerikai AIG biztosító, brit riválisának, a Prudentialnek.

Az Edison Life Insurance és a Star Life értékesítésével az AIG további tőkét szerez az állami rész kivásárlásához, adóssága visszafizetéséhez.

Az eladási árból 4,2 milliárd dollár készpénz, valamint egy 600 millió dolláros adósságátvállalás. A japán piacról nem vonul ki az AIG, japán üzletmenete a két biztosító eladása után is folytatódik.

Ismét a saját lábára akar állni az AIG, a világ egykori legnagyobb biztosítótársasága. Bár második negyedévét veszteséggel zárta az egyszeri tételek miatt, arról tárgyal, hogy az állam mintegy 80 százalékos tulajdonosi részét kivásárolja.

Az AIG egyes érdekeltségek értékesítésével kívánja visszafizetni az állami támogatást. Leánycége, az Alico életbiztosító így került át 15,5 milliárd dollár ellenében a Metlife tulajdonába, ázsiai életbiztosítási üzletágát, az AIA biztosítót pedig 35,5 milliárd dollárért adta el a brit Prudential biztosítótársaságnak már korábban.

Az AIG-t terhelő egyszeri tételek - elsősorban az átalakítási költségek - miatt a második negyedévben 538 millió dollár lett a nettó veszteség, az állam felé fizetendő kötelezettségekkel együtt 2,66 milliárd, egy részvényre 3,96 dollár. Egy évvel korábban 1,8 milliárd, egy részvényre 2,30 dollár volt az adózott eredmény.

A biztosító összesen 182 milliárd dollár támogatást kapott az amerikai kormánytól a pénzügyi válság idején, így most közel 80 százalékos állami tulajdonban van. Az AIG a 2008-as évet még az amerikai gazdaságtörténetben a legnagyobb, 99,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta, 2009-es éves vesztesége pedig 10,9 milliárd dollár volt.