rss      tw      fb
Keres

Csökkent a munkanélküliség Németországban

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 13:05

Németországban szeptemberben tovább csökkent a munkanélküliség: a német munkaügyi hivatal (BA) csütörtökön közölt adatai szerint a regisztrált munkanélküliek száma 3,146 millió volt szeptemberben, a szezonális hatások kiszűrésével számolva 40 ezerrel csökkent az egy hónappal korábbihoz képest.

A szakértők csak 20 ezer fős csökkenést vártak.

A munkanélküliségi ráta szeptemberben 7,5 százalékra mérséklődött az augusztusi 7,6 százalékról. A szakértők 7,6 százalékra számítottak.

Németországban a munkanélküliség 2008 novembere óta a legalacsonyabb szintet érte el szeptemberben; az állástalanok száma sorrendben a 15. hónapja csökkent az Európai Unió legnagyobb tagállamában, ahol javult a foglalkoztatás és tovább nőtt a munkaerő iránti igény is.

A német országos munkaügyi hivatal (BA) korábbi adatai szerint a 82 millió lakosú országban 3,188 millió volt a regisztrált munkanélküliek száma augusztusban, ami a szezonális hatások kiszűrésével számolva 17 ezerrel kevesebb az egy hónappal korábbinál, és 283 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A válság miatt eleinte nőtt a munkanélküliség, de meg sem közelítette a 2005 elején mért 12,6 százalékos történelmi csúcsot, és tavaly június óta folyamatosan csökken. A gazdasági válság hatását tompította a rövidített munkaidő is. A helyzet javulását jelzi, hogy a közpénzzel támogatott munkaszervezési megoldások jelentősége egyre jobban visszaszorul. Ugyanakkor a munkaerő-piaci kilátásokat rontja, hogy az export révén a második negyedévben minden korábbinál nagyobb növekedést elért német gazdaság bővülése lassulhat, főként az euróövezeti és az amerikai gazdaság problémái miatt - mutatnak rá elemzők.