rss      tw      fb
Keres

Rehn szerint meggyőzhetők a tagországok a pénzügyi szankcióautomatizmusról

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 12:23

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai és pénzügyi felelőse szerint az euróövezeti deficit- és adósságtúllépők automatikusabb szankcionálásáról szóló javaslatokat a jóváhagyási folyamat végére azok a tagországok is elfogadják, amelyek jelenleg még tartózkodóbbak az önműködő büntetőintézkedésekkel szemben.

Az európai uniós tagállamok pénzügyminisztereinek kötetlen brüsszeli találkozójára érkezve Rehn csütörtökön azt hangoztatta, hogy olyan javaslatokról van szó, amelyek javítják a költségvetési fegyelmet és erősítik a közös gazdaságirányítást, márpedig ezeket valamennyi tagország támogatja.

"Bízom a tagállamokban, hogy támogatják javaslatunkat" - jelentette ki Rehn.

Az Európai Bizottság előző nap jelentette be kezdeményezéseit, amelyek között szerepel, hogy a túlzott államháztartási deficittel küzdő országok helyezzenek letétbe bruttó össztermékük (GDP) 0,2 százalékának megfelelő összeget, az uniós ajánlásoknak több ízben eleget nem tevők pedig fizessenek a GDP 0,1 százalékának megfelelő éves bírságot. Szó van az uniós támogatások visszatartásáról is a költségvetési szabályok sorozatos megszegése esetén - ez euróövezeten kívüli országokra is vonatkozik.

A javaslatokat még az Európai Parlamentnek és az EU-tagországok kormányait képviselő tanácsnak is jóvá kell hagynia, és korábbi nyilatkozatok szerint a tagállamok megosztottak egyebek között a szankciók automatikusságát illetően.

Az automatizmussal szemben eddig tartózkodóbb Franciaország pénzügyminisztere, Christine Lagarde csütörtökön azt hangoztatta, hogy kitűnő ötletnek tartja az euróövezet stabilitását biztosító paktum megerősítését, a tagországok belső államadósságának szorosabb ellenőrzését, és a tagállamok versenyképességének rendszeres ellenőrzését, de a módszerről még tárgyalni kell.

Egy másik téma kapcsán Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter jelezte: a közép- és kelet-európai országok továbbra is kitartanak azon javaslatuk mellett, hogy a szerkezeti reformok költségeit számítsák be az államháztartás egyenlegébe. Az unióban egyelőre erről sincs egyetértés, de a legfrissebb értesülések szerint várható, hogy valamilyen formában (akár csak hallgatólagosan) ezeket a költségeket végül elismerik majd az uniós kalkulációkban.

A csütörtöki és pénteki találkozóra érkező miniszterek igyekeztek csillapítani az Írország és Portugália pénzügyi problémáiról szóló híresztelések nyomán felkavarodott kedélyeket is. Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács (Eurogroup) elnöke például kijelentette, hogy Írország anélkül is meg tudja oldani problémáit, hogy ahhoz uniós segítséget venne igénybe. A finn Jyrki Katainen pedig arról beszélt, hogy "a helyzet nem annyira aggasztó, mint amennyire a piacok látják".