rss      tw      fb
Keres

Veszteségben mozognak az európai tőzsdeindexek

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 10:31

Index csökkenéssel indult a kereskedés az európai tőzsdéken csütörtökön és a kereskedés kezdete után egy órával is a nyitáskori szint közelében ingadoztak az árfolyamok.

A londoni FTSE-10 index nyitáskori 0,31 százalékos vesztesége 0,26 százalékra, a frankfurti DAX-30 index 0,55 százalékos vesztesége 0,19 százalékra, a párizsi CAC-40 index 0,67 százalékos vesztesége 0,62 százalékra mérséklődött egy óra elteltével. A vezető európai részvények árfolyamát követő FTSEurofirst 300 index 0,4 százalékos veszteségben állt.

A legnagyobb veszteseknek a pénzügyi papírok bizonyultak, a STOXX Europe 600 banki index 0,8 százalékkal csúszott mínuszba. A Barclays, a Bankinter és az Anglo Irish Bank részvényei 0,9-18,5 százalékkal gyengültek.

Az Anglo Irish Bank részvényének meredek árfolyamvesztése a bank megmentésének 34 milliárd euróra becsült költségére vezethető vissza, de ugyanez az ok áll a pénzügyi papírok általános árfolyamvesztése mögött is. A bank szanálásának költségei kétségeket támasztanak az ír költségvetési hiánycél tarthatóságával, illetve az ország adósságtörlesztési képességével szemben.

Az euróövezeti szuverén adósságtörlesztési válság újraéledésével kapcsolatban feltámadt aggodalmak óvatosságra intik a befektetőket az euró befektetési eszközökkel szemben, általános tartózkodó magatartást idézve elő az értékpapírpiacokon. A tartózkodó hangulatot csak fokozta a Moody's által a spanyol szuverén adósbesorolásra kiadott visszaminősítés.