rss      tw      fb
Keres

Telegraph: brit állampolgárok kapnak terrorista kiképzést Pakisztánban

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 17:40

Mintegy húsz brit állampolgár vesz részt jelenleg terrorista kiképzésben Pakisztánban - írta csütörtökön a Daily Telegraph című brit napilap hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A brit útlevéllel rendelkező fiatal muszlimok az al-Kaida terrorszervezet által fenntartott táborokban kapnak kiképzést Pakisztán északnyugati törzsi területein. Lőfegyverek és robbanóeszközök használatára tanítják meg őket azzal a céllal, hogy később Nagy-Britanniában támadásokat hajtsanak végre - közölték a névtelenséget kérő források.

"Úgy tudjuk, hogy 15-20 brit van ezekben a táborokban" - mondta a brit újságnak Iszlámábádból egy, a hírszerzés köreihez tartozó forrás.

Az AP amerikai hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő pakisztáni hírszerző tiszt elmondta: nyolc német és két brit állampolgár - utóbbiak testvérek - a fő szervezője az európai városok ellen tervezett merényleteknek. A támadások tervezése még korai szakaszban tart, a gyanúsítottak németországi és londoni ismerőseiket hívogatták telefonon, segítőket és logisztikai támogatást keresve. A pakisztáni származású brit testvérpár egyik tagja, Abdul Jabbar szeptember 8-án életét vesztette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által elrendelt észak-vazirisztáni légicsapásban.

Az információ egy nappal azután látott napvilágot, hogy angolszász médiák jelentették: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető pakisztáni fegyveresek összehangolt támadásokat terveztek London, illetve francia és német városok ellen.

A Sky News híradása szerint a támadásokat a két évvel ezelőtti, 166 halálos áldozatot követelő mumbai terrorcselekményekhez hasonló módon hajtották volna végre.

Az érintett országok kormányai ugyanakkor nem erősítették meg ezeket a médiajelentéseket.