rss      tw      fb
Keres

A NATO egyik légicsapásában pakisztáni katonák haltak meg

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 16:58

Három pakisztáni katona meghalt csütörtökön a NATO-erők helikoptertámadásában Afganisztán határvidékén - közölték biztonsági és katonai források. Pakisztán válaszul leállította a közúti NATO-utánpótlást az afgán határon.

A NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) az utóbbi napokban több támadást is végrehajtottak harci helikopterekkel a térségben.

Ezúttal két helikopter volt bevetésen Teri Mangal településnél, Kurram törzsi területen. Egy magas rangú biztonsági tiszt elmondta, hogy a művelet 25 percig tartott. Egy határőrállomás három katonája meghalt, három másik megsebesült. Arról ő nem beszélt, hogy pakisztáni részről viszonozták-e a tüzet. Egy későbbi ISAF-közlemény azonban pontosabb képet ad a történtekről: eszerint a gépek először olyan felkelőkre nyitottak tüzet, akik afgán területen voltak, s ott arra készültek, hogy gránátvetővel egy ISAF-támaszpontra támadjanak. A helikopterek egyike ezután rövid időre berepült a pakisztáni légtérbe, hogy továbbra is lője a felkelőket - ám támadás érte könnyűfegyverekből, méghozzá pakisztáni területről. A helikopter ekkor önvédelemből tüzet nyitott, s megölt több fegyverest - olvasható a közleményben.

Az akció után nem sokkal pakisztáni kormányzati tisztviselők közölték: azt az utasítást kapták, hogy a Torham határátkelőn keresztül ne engedjék át Afganisztánba a NATO-erők számára utánpótlást szállító teherautókat.

A hét elején Pakisztán már fenyegetőzött azzal, hogy nem nyújt védelmet a NATO-konvojoknak, ha a katonai szövetség helikopterei ismét az ország területén hajtanak végre támadást. Hétfőn a NATO Kelet-Afganisztánt védő helikopterei pakisztáni területen indítottak légicsapásokat, és az akcióban több mint félszáz felkelő halt meg. Pakisztán tiltakozott a támadás ellen, és szuverenitása megsértéseként értelmezte azt.

Az amerikai hírszerzési szervezet, a CIA igazgatója, Leon Panetta a pakisztáni miniszterelnök szerint megígérte, hogy "teljes mértékben tiszteletben tartják az ország szuverenitását". A CIA vezetője és a pakisztáni miniszterelnök pénteken találkoztak. A miniszterelnök sajtóirodája egy hivatalos közleményben az írta a találkozóról, hogy a kormányfő aggodalmát fejezte ki a pakisztáni légtér egyre gyakoribb megsértése és az ország északi részét sújtó, sűrűsödő rakétatámadások miatt, mire a CIA-vezető elismerte, hogy a NATO és az ISAF megbízatása csak Afganisztán területére vonatkozik. Panetta azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok kormánya "figyelembe fogja venni" a pakisztáni területekre való betörések következményeit.

A közlemény szerint a CIA igazgatója hangsúlyozta, hogy az USA nem tudna szembeszállni a terroristákkal Pakisztán segítsége nélkül, és hogy tiszteletben tartják az ország szuverenitását, de a rakétatámadások ügyére konkrétan nem tért ki.