rss      tw      fb
Keres

Többségében veszteséggel zártak az Ázsiai tőzsdék

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 9:21

A veszteséges tokiói tőzsdezárás idején vegyesen álltak a főbb ázsiai tőzsdék indexei csütörtökön.

Az ázsiai tőzsdék követték a látványos szeptemberi tőzsdei hossz végén korrekcióba fordult Wall Street iránymutatását és többségükben veszteségbe kerültek.

A tokiói tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index 1,99 százalékkal 9.369,5 pontra gyengült, de még ezzel is március óta a legmagasabb, 6,2 százalékos nyereséggel zárta a hónapot, leginkább a japán jegybank jen gyengítő lépéseinek megelőlegezett bizalomnak köszönhetően.

A negyedévet viszont az index közel "nullszaldósan", 0,1 százalékos veszteséggel zárta, miközben a japán papírok kivételével az ázsiai-csendes-óceáni részvényeket követő MSCI index 17 százalékos nyereséget halmozott fel ugyanezen periódus alatt.

A tokiói tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index 2,1 százalékkal gyengült. A Topix összes alindexe, a tőzsdén képviselt összes gazdasági ágazat veszteséggel zárt.

A tokiói zárás idején a sanghaji Composite index 1,5 százalékos nyereségben, a S&P/ASX 0,9 százalékos veszteségben, a hongkongi Hang Seng index 0,3 százalékos veszteségben, a szingapúri Straits index 0,4 százalékos veszteségben, a szöuli Kospi 0,3 százalékos nyereségben, a tajvani index pedig változatlan értéken állt.

Csütörtökön a jen 0,7 százalékkal erősödött az euróval szemben az Anglo Irish Bank megmentésének 34 milliárd eurós "árcédulája" hatására, ami nagyban hozzájárult a tőzsdei árfolyamok gyengüléséhez Tokióban, csakúgy, mint a jen dollárral szemben elért 0,4 százalékos nyeresége. A hangulatot rontotta a japán ipari termelés 0,3 százalékos augusztusi csökkenése, valamint az elkövetkező hónapokra is további csökkenést feltételező előrejelzés.

A Mitsubishi UFJ Financial Group és Sumitomo Mitsui Financial Group részvényei 2010-es mélypontra estek 3,7 százalékkal, illetve 3,9 százalékkal.

A Tokyo Electric Power részvénye 3,3 százalékkal fokozta előző napi 7,8 százalékos veszteségét részvény kibocsátási tervének köszönhetően.