rss      tw      fb
Keres

A kínai hatóságok négy japán közül hármat szabadon engedtek

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 11:28

A kínai hatóságok elengedtek csütörtökön három japán állampolgárt a négy közül, akiket a múlt héten vettek őrizetbe az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban, mert katonai objektumokról készítettek videofelvételt - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.
A nyomozás érdekében negyedik társukat egyelőre házi őrizetben tartják. A kínai hatóságok szerint a négy japán állampolgár engedély nélkül lépett be egy katonai zónába, ahol törvényellenesen készítettek felvételeket egy épülő katonai üzemről. A gyárban hatástalanítják majd azokat a vegyi fegyvereket, amelyek a japán hadsereg hagyott Kína területén a második világháború után.
A Hszinhua szerint a három elengedett japán beismerte, hogy megsértette a kínai törvényeket.
Kína és Japán között az utóbbi időben rendkívül feszültté vált a viszony, miután a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású vizein egy kínai halászhajó továbbhaladását megakadályozták a japán parti őrség hajói, majd kétszeri összeütközésüket követően a kínai hajót elfogták, kapitányát pedig heteken keresztül fogva tartották. A két ország közötti vita azóta sem csillapodik: míg Kína bocsánatkérést követel Japántól, Tokió azt akarja elérni, hogy Peking fizesse meg a japán hajókban keletkezett károkat.
Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtóértekezletén felszólította Japánt, hogy tartózkodjon a "felelőtlen" kijelentésektől a két ország viszonyában, és hogy ehelyett "konkrét lépésekkel igyekezzen minél jobban megóvni a kétoldalú kapcsolatokat".
Ennek előzménye, hogy Maehara Szeidzsi japán külügyminiszter szerdán kijelentette: Kína ebben a diplomáciai válságban megmutatta "igazi arcát".