rss      tw      fb
Keres

Chilei bányaomlás - A bányászok hozzátartozói beperlik az államot és a bányacéget

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 5:48

Fejenként legalább egymillió dollárra perlik be a chilei bányában rekedt munkások családjai a tárnát működtető vállalatot és az államot.

Brunilda Gonzales, a San José mellett fekvő Caldera bányaváros polgármestere mondta ezt egy helyi rádiónak. Gonzales szerint a mélyben rekedt 33 bányász közül 27-nek a családja fogja benyújtani csütörtökön a kártérítési keresetet Copiapo város bíróságán.

Gonzales szerint a kereset a San José bánya tulajdonosa, a chilei állam, illetve azon állami alkalmazottak ellen nyújtják be, akik nem végezték lelkiismeretesen dolgukat. A bíróság majd eldönti, hogyan osztja meg köztük a kifizetendő kártérítést, ki a felelős, és kinek kell fizetnie - mondta a polgármester, aki a baleset óta támogatta a bajba jutott bányászok családjait.

A bányászok augusztus 5-én bányaomlás következtében rekedtek a San José bánya tárnájában, s azóta a föld mélyén vannak. A mentést végző csoport vezetője szerint november elején hozzák őket a felszínre. A menekülőút kialakításán jelenleg három fúróberendezéssel dolgoznak. A beomlott bányához vasárnap megérkezett az első mentőkabin, amellyel egyenként fogják felszínre hozni a bányászokat. A két pótkabint ezen a héten szállítják az augusztus 5-én beomlott bányához.