rss      tw      fb
Keres

Peking és Washington helyreállítja katonai kapcsolatait

MTI 2010. szeptember 30., csütörtök 1:17

Washington és Peking megállapodott abban, hogy fokozatosan helyreállítja katonai kapcsolatait, amelyek az év elején szakadtak meg az Egyesült Államok beharangozott tajvani fegyvereladásai miatt.

Dave Lapan, a Pentagon szóvivője közölte szerdán: abban állapodtak meg Pekinggel, hogy október 14-15-én a hajózás biztonságáról tárgyalnak Hawaiin, és még az év végéig átfogóbb védelempolitikai tárgyalásokat folytatnak.

A szóvivő azután tájékoztatta a sajtót erről, hogy Pekingben tárgyalt Michael Schiffer, a Pentagon Kelet-Ázsiáért felelős helyettes védelmi államtitkára. Lapan szerint a két fél egyetértett abban, hogy a párbeszéd "nélkülözhetetlen a kölcsönös bizalomépítés szempontjából, s hogy csökkentsék a félreértések és tévedések esélyét".

Peking januárban függesztette fel katonai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, tiltakozásul a Tajvannak szánt 6,4 milliárd dolláros amerikai fegyvercsomag miatt. Ennek egyebek mellett az volt a következménye, hogy a kínai fővárosban nem tartották időszerűnek Robert Gates védelmi miniszter és Mike Mullen, az amerikai fegyveres erők vezérkari főnökének látogatását, és nem utazott el Washingtonba Csen Ping-tö (Chen Bingde), a kínai hadsereg vezérkari főnöke.