rss      tw      fb
Keres

Szabó Ervin-vita - Kommunisták tiltakoztak a fővárosi könyvtárhálózat átnevezésének terve ellen

MTI 2010. szeptember 29., szerda 19:05

A Magyar Kommunista Munkáspárt ifjúsági szervezete a névadó halálának 92. évfordulóján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épülete előtt tiltakozott az intézmény esetleges átnevezése ellen.

A magát marxista-leninista forradalmi ifjúsági szervezetként azonosító Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetség szerdai demonstrációján mintegy másfél tucatnyian vették részt, többségében vörös zászlót tartó idős emberek.

Az egybegyűltek egymást elvtársnak, elvtársnőnek szólították, a könyvtár nevének megváltoztatását célzó javaslatot pedig egyebek mellett barbár ötletnek minősítették. Cseh Miklós, a szervezet elnöke "gyűlölködő, csőlátású történészek" nacionalista törekvésének nevezte a kezdeményezést, és annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan véget ér az "antikommunista hangulatkeltés".

A rendezvényen továbbá felolvasták - a jelen lévő - Thürmer Gyula pártelnök egyik újságcikkét, amelyben a Magyar Kommunista Munkáspárt vezetője amellett érvel, hogy Szabó Ervin nem kommunista, hanem anarcho-szindikalista volt.

A negyedórás esemény lezárásaként a demonstrálók a Bella ciao című olasz partizándal hangjaira meggyújtották volna azokat a mécseseket, amelyekből előzőleg kirakták Szabó Ervin nevét. A heves szél miatt azonban kísérletük nem vezetett eredményre. Miután ezt belátták, az Internacionálé eléneklésével a demonstráció véget ért.

A néhány nappal korábban megalakult Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány múlt vasárnap közölte, hogy a fővárosi könyvtárhálózat átnevezését kezdeményezi.

Szakács Árpád, az alapítvány főigazgatója elmondta: méltatlannak tartják, hogy az intézmény "kommunista ideológus" nevét viselje. Hozzátette: a múlt század elején Szabó Ervinnek vezető szerepe volt a szélsőbaloldali ideológiák magyarországi terjesztésében, ő írta például a Kommunista Kiáltvány első magyar fordításának előszavát.

Helyette az alapítvány Németh László, Kosztolányi Dezső, Klebelsberg Kunó vagy Hamvas Béla nevét adna a könyvtárhálózatnak.

Szőcs Géza kulturális államtitkár az MTI-nek úgy reagált a kezdeményezésre: a könyvtárnak nem kellene Szabó Ervin nevét viselnie, elég lenne, ha az intézményt Fővárosi Könyvtárnak hívnák, s ha mégis nevet kellene adni, ő Hamvas Béla írót javasolná.

Az MSZP tiltakozott az esetleges névváltoztatás ellen, hangsúlyozva, hogy Szabó Ervin nem kommunista, sokkal inkább baloldali szindikalista volt. Lendvai Ildikó közleményében azt írta: Szabó világnézetén, politikai meggyőződésén lehet vitatkozni, könyvtárosi, majd könyvtárigazgatói munkáját azonban mindenki elismerte.

Szabó Ervin 1901-től a Fővárosi Könyvtár munkatársa, 1911-től az intézmény főigazgatója volt. 1906-tól a Társadalomtudományi Társaság alelnökeként a Huszadik Század című folyóiratban rendszeres tájékoztatást adott a nemzetközi munkásmozgalom kérdéseiről, az első világháború alatt az antimilitarista mozgalom egyik szellemi vezetője volt.

1918. szeptember 29-én - két hónappal a Kommunisták Magyarországi Pártjának megalakulása előtt - hunyt el.

A fővárosi könyvtár 1946 óta viseli Szabó Ervin nevét.