rss      tw      fb
Keres

"Alternatív tervtanács" a Bécsi utcai Új Városközpont ügyében

MTI 2010. szeptember 29., szerda 18:50

A Bécsi utcába tervezett, Új Városközpont elnevezésű nagyberuházás megbontja a budapesti Belváros egységes városszövetét, károsítja a terület látképét, továbbá a tervek jogi problémákat is felvetnek - vélekedtek a projekt ügyében megtartott szerdai budapesti fórumon részt vevő építészek, várostervezők.

Mint Schneller István, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Településépítészeti Tanszékének vezetője felidézte, a Központi Tervtanács júniusi 30-i ülésén megadta a beruházás elvi építési engedélyét, mivel azonban megítélése szerint a döntés nem kellő körültekintéssel történt, egy szakmai fórum, "alternatív tervtanács" megrendezését tartotta szükségesnek a témában.

"Nem állt szándékunkban politikát csinálni az ügyből" - hangsúlyozta a volt budapesti főépítész, hozzátette azonban: az V. kerületi Önkormányzat nyomására a belvárosi FUGA építészeti központban nem tudták megtartani a hangsúlyozottan szakmai rendezvényt.

Schneller István tájékoztatása szerint a fórumra meghívást kaptak a tervezőiroda, a beruházó és a projektet támogató kerületi önkormányzat képviselői is, ők azonban nem vállalták, hogy terveiket ismertessék.

A téma jelentőségéről szólva az építész úgy vélte, az nem egy épületről szól. "A projekt vízválasztó: ha keresztül lehet vinni a szakma, a jogszabályok és a civil tiltakozás ellenére, akkor nagy baj van" - fogalmazott.

A Csipak Acquisitions által elindított beruházás ellen június vége óta állásfoglalást adott ki, illetve tiltakozott többek között a Nemzetközi Építész Szövetség, a Magyar Építész Kamara elnöksége, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszéke és a BCE Településépítészeti Tanszéke, míg az epiteszforum.hu honlapon közzétett petíciót immár több mint 4500-an - köztük számos Ybl-díjas építész - írták alá.

Mint az Új Városközpont ismertetése során elhangzott, a projekt első lépése a Bécsi utca öt épületének bontása lenne, abból a célból, hogy az utcasor helyén egy új, többfunkciós közösségi tér jöhessen létre. Az épület alatt - és részben azon túl, közterületen - 430-470 férőhelyes mélygarázs létesülne, belül pedig kereskedelmi egységek, irodák, szálloda, illetve a tetőteraszon egy közpark kapna helyet.

A tervdokumentáció szerint a Deák Ferenc utca felett is átnyúló multifunkciós központ autóval a Bécsi utcán lenne megközelíthető, magassága pedig több emelettel túlnyúlna a szomszédos Kempinski Hotelen.

Pintér Ferenc építész Budapest településrendezési tervét ismertetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a Foster and Partners iroda által készített tervek több ponton is ellentétesek a hatályos szabályozással, az ugyanis a Belvárost "kiemelten védendő karakterű, összvárosi jelentőségi területként" kezeli, és tiltja a túlépítést. Mint hozzátette, a szabályok szerint az V. kerületben nem épülhet 30 méternél magasabb ház, az Új Városközpont pedig bőven túlnyúlna ezen a szinten.

Korompay Katalin építész a területi típusú védelem intézményét ismertetve annak a véleményének adott hangot, hogy a városképileg védett területeken nem csupán az egyedi védettséget élvező épületek, hanem a körzet egésze védelem alá esik, ráadásul a Bécsi utca a világörökségi terület úgynevezett pufferzónájába tartozik. Ezt azonban a gyakorlatban sajnos a KÖH sem mindig veszi figyelembe - jegyezte meg.

Mint Korompay Katalin bejelentette, a Budapest Világörökségéért Alapítvány fellebbezést adott be a Budapesti Közigazgatási Hivatalnál az Központi Tervtanácsnak a projektre vonatkozó elvi építési engedélye ellen.

Ferkai András építész a beruházók által lebontani kívánt öt épület - köztük a Fischer-üzletház és az egykori Chemolimpex-székház - értékeinek ismertetése után külföldi párhuzamot említve arra figyelmeztetett, hogy a bécsieknek eszükbe sem jutott lebontani a hasonló stílusú Kohlmarktot, inkább bevásárlóutcát hoztak ott létre. Ahogy egyébként korábban Csipak Péter cége is a szomszédos Deák Ferenc utcában a Fashion Streetet - fűzte hozzá.

Dévényi Tamás építész a kortárs építészet illeszkedésének szükségességéről ejtett szót. Budapesten komoly rajongás él a nemzetközi sztárépítészek iránt, nekik is be kell azonban tartaniuk a helyi építésügyi szabályokat és tisztelettel nyúlni a Belváros épített örökségéhez - intett óvatosságra.

Zárszavában Schneller István a politika túlzott beavatkozását és a civil társadalom gyengeségét jelölte meg a hazai urbanisztika legkomolyabb problémájának: "hiába a szakmai felkészültség, ha a politika keresztülgázol rajta" - fogalmazott.