rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Kósa: műhelymunka folyik az állami és önkormányzati feladatokról

MTI 2010. szeptember 29., szerda 18:19

Műhelymunka, "hangos gondolkodás" folyik a központi kormányzat és a helyi önkormányzatok közötti feladatmegosztásról - mondta Kósa Lajos szerdán az MTI-nek.

A Fidesz ügyvezető alelnökét azután kérdezte erről az MTI, hogy Orbán Viktor pártelnök-kormányfő kedden a Magyar Televízióban egyebek mellett arról beszélt, az önkormányzatokat a jelenlegi formájukban nem érdemes konszolidálni, a mostani rendszer ugyanis újra fogja termelni a nehézségeket. A kormány abban tud megállapodni az önkormányzati vezetőkkel, "hogyan osszuk meg ésszerűbben a feladatokat az önkormányzatok és a központi kormányzat között" - közölte a miniszterelnök, hozzátéve: készen áll arra, hogy megfontoljon olyan javaslatokat, amelyek szerint a kormány visszavenne néhány olyan feladatot, amely korábban állami volt, nem önkormányzati. Példaként említette a népegészségügyi ellátást, az állami egészségszolgáltatásokat és az oktatást.

Kósa Lajos mindezzel kapcsolatban felidézte, régi felvetésről van szó, amelyet akkor fogalmaztak meg, amikor 2002-2003-ban az MSZP-s Lamperth Mónika belügyminiszterként azt mondta, a kormány finanszírozza az akkori közalkalmazotti béremelést. 2002 végéig valóban finanszírozták 95 százalékban, a következő évben azonban már nem, ami jelentős terhet rótt az önkormányzatokra. Ezzel összefüggésben vetődött fel az, hogy ha a kormány "olyan bátran emelgeti a közalkalmazottak bérét, akkor fizesse is ki" - emlékeztetett, hozzátéve, ma már az a helyzet, hogy az intézményrendszer fenntartási költségeinek nagyjából a felét az önkormányzatok állják. A kormány által biztosított finanszírozás ugyanis átlagosan 50 százalékot tesz ki.

"Ennek kapcsán mondtuk azt, hogy el lehetne azon gondolkodni, hogy például a közalkalmazottak fizetését egy az egyben fizesse a központi kormányzat" - mondta Kósa Lajos, megjegyezve, hogy Orbán Viktor felvetése tehát egyáltalán nem új. Hangsúlyozta, ez egy lehetséges kiindulópont, "csak meg kell nézni, hogy milyen feladatokat hogy veszünk át". Megerősítette, szerintük a rendszer így tovább nem működtethető.

Mint fogalmazott, "hangos, közös gondolkodásról" van szó a feladatmegosztásról, műhelymunka folyik, polgármesterek, szakértők között "van ilyen beszélgetés".