rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - A kormánypártok stabil fölényét méri a Tárki

MTI 2010. szeptember 29., szerda 17:40

Az előző hónapokhoz hasonlóan szeptemberben is a Fidesz-KDNP stabil fölényét mutatja a Tárki Társadalomkutatási Intézet pártpreferencia-kutatása, a kormánypártok országos szavazói bázisa továbbra is négyszerese a szocialisták táborának.

A Tárki az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében kifejti: a biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 65 százalékra emelkedett a júliusi 60 százalékról, miközben az MSZP szavazóinak aránya 20 százalékról 17 százalékra csökkent. A Jobbik a pártválasztók 8 százalékának, az LMP pedig 7 százalékuk szavazatára számíthat.

A felmérésé készítői kiemelik, hogy a fővárosban az országos szinthez képest mindössze másfélszeres a különbség a kormánypártok és a szocialisták között.

A Tárki kutatásában júliushoz képest 5 százalékponttal 39 százalékra nőtt a pártválasztás kérdésében bizonytalanok, illetve titkolózók aránya.

A Fidesz-KDNP támogatottsága így szeptemberben - júliushoz hasonlóan - 39 százalék a teljes felnőtt lakosság körében, míg az MSZP szavazóinak aránya 3 százalékponttal 10 százalékra csökkent. A Jobbikra az összes választópolgár 5 százaléka, míg az LMP-re 4 százalékuk szavazna.

Hozzáteszik: a parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága mérhető, de a párt így is csak 1 százalékot tud felmutatni a teljes népesség, illetve a pártválasztók körében is.

A Tárki életkor, nem, valamint iskolai végzettség és lakóhely szerinti reprezentatív felmérése ezer felnőtt korú megkérdezésén alapul.