rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - VÁLASZTÁSI ÖSSZEFOGLALÓ - 17.30

MTI 2010. szeptember 29., szerda 17:34

Orbán Viktor szerdán konzultációt ígért az önkormányzatokkal az egészségügyi szolgáltatásról, Kósa Lajos azt közölte, hogy pártja és szövetségesei felkészültek a vasárnapi választásra; Tarlós István szerint a magyar vállalkozókat kedvezőbb helyzetbe kell hozni, Horváth Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy romák nélkül nincs egységes Budapest. A Jobbik önszántukból terelné tömegközlekedésre az autósokat, míg az LMP az Alkotmánybíróságtól kéri a fővárosi szmogriadó-rendelet megszüntetését.

A kormány az önkormányzati választás után konzultációt folytat az újonnan megválasztott helyi vezetőkkel a kórházak helyzetének rendezéséről és a színvonalas egészségügyi ellátás feltételeinek megteremtéséről - közölte Orbán Viktor újságírókkal szerdán Hatvanban.

A kormányfő találkozott Szabó Zsolttal, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjével, aki szerint a hatvani emberek újra bíznak a Fideszben - olvasható a miniszterelnök szóvivőjének MTI-hez eljuttatott közleményében.

Orbán Viktor újságíróknak elmondta, a kormány nemzeti ügynek tekinti az egészségügy megmentését, így az önkormányzati választás után konzultációt folytat az újonnan megválasztott helyi vezetőkkel a kórházak helyzetének rendezéséről és a színvonalas egészségügyi ellátás feltételeinek megteremtéséről.

A pártelnök-miniszterelnök felhívta a leendő polgármesterek figyelmét az alapos átadás-átvétel és a gyanús helyi ügyek kivizsgálásának fontosságára - közölte Szijjártó Péter.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, pártja és szövetségesei felkészültek a vasárnapi választásra. Mint minden választásnál, most is működtetik az Új Demokrácia Központot, amelyet bárki felhívhat választási kérdésekben. Ugyancsak működtetik majd vasárnap, a szavazás napján az alternatív szavazatszámláló rendszert.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége fórumán arról beszélt, hogy a magyar vállalkozókat kedvezőbb helyzetbe kell hozni, és a fiatal vállalkozókra is még több figyelmet kell fordítani. Az mégsem járja, hogy a magyar vállalkozók hátrányosabb helyzetben vannak, mint a külföldiek, akár az adókedvezmények szempontjából, akár az állami szubvenciók elérhetőségének tekintetében - fogalmazott. Elmondta, arra lát lehetőséget, hogy a vállalkozói szféra adózási körülményeit alapvetően megváltoztassák, és hogy a vállalkozói környezet feltételein javítsanak.

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje egy fővárosi fórumon kijelentette: romák nélkül nem lehet egységes és sikeres város Budapest.

Horváth Csaba úgy fogalmazott: őt riasztja Tarlós István "szebb jövője", a romákkal szembeni "furcsa hozzáállása", "homofób" nézete, a kisebbségek kirekesztésének hallgatólagos támogatása, és az is, hogy kultúra címen saját maga ízlését vagy annak hiányát akarja "ráerőltetni" az emberekre.

A főpolgármester-jelölt azt mondta: a képviseleti demokrácia nem egy biankó csekk, amellyel egy megválasztott képviselő bármikor élhet vagy visszaélhet.

Kérdésre válaszolva kijelentette: ha főpolgármesterré választják, korrekt együttműködésre készül három párttal, de a negyedikkel semmiképpen sem. A Tarlós Istvánnal való esetleges együttműködésére utalva azt mondta: legelőször a súlyos politikai nézetkülönbségeket kellene tisztázniuk egymás között.

Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje, a Magyar Autóklub vezetőivel való találkozása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, pártja szerint a fővárosi autósokat behajtási korlátozások és dugódíjak helyett a megfelelő színvonalú és árú tömegközlekedéssel kell rábírni a tömegközlekedésre való önkéntes átállásra.

Hangsúlyozta: politikai ellenfelei az utóbbi időben az autósokat hibáztatják a budapesti közlekedés minden bajáért.

Elképesztőnek nevezte azt, az elmondása alapján az MSZP és az LMP jelöltjei által is támogatott ötletet, hogy a nagykörúton és a fővárosi hidakon is le kellene zárni egy-egy sávot a kerékpárosok számára. Az ehhez hasonló ötletek csak arra jók, hogy továbbra is egymás ellen hergeljék a különböző közlekedési eszközöket használókat - értékelte Staudt Gábor, megjegyezve, hogy a dugódíj bevezetését sem tartja jónak, hiszen az szinte valamennyi fővárosi szolgáltatás árában jelentkezne.

Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje fővárosi sajtótájékoztatóján bejelentette: az Alkotmánybírósághoz fordul pártja, azt kérve, hogy a testület semmisítse meg a Fővárosi Közgyűlés nyáron elfogadott szmogriadó-rendeletét.

Jávor Benedek azt mondta, hogy a rendelkezés, amely nem a páros-páratlan rendszám alapján tiltaná el az autósokat a közlekedésből, hanem a legszennyezőbbnek minősülő piros és fekete környezetvédelmi matricás járművekre rendel el tilalmat, semmi másra nem alkalmas, csak arra, hogy nevetségessé tegye a szmogriadó intézményét.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség véleménye szerint a fekete és piros matricás járművek a fővárosi forgalomnak kevesebb mint 10 százalékát teszik ki. Véleménye szerint éppen ezért olyan szmogriadó-rendeletre van szükség, amely érdemi javulást hozhat, a jelenlegi viszont nem alkalmas erre.