rss      tw      fb
Keres

Czomba Sándor: cél a közfoglalkoztatás átalakítása

MTI 2010. szeptember 29., szerda 17:30

A kormány a közfoglalkoztatás átalakítása keretében az értékteremtő munkavégzésre helyezi a hangsúlyt - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán, Budapesten.

Szeptember végéig közel 110 milliárd forintot fordított a költségvetés a közcélú foglalkoztatás finanszírozására, ebből az Út a munkához programra 65 milliárdot - közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Czomba Sándor elmondta: az új kormány célja a közfoglalkoztatás átalakítása, ennek első lépéseként októbertől újabb két közfoglalkoztatási program indul.

Egy 41 millió forintos közmunkaprogram keretében október közepétől január végéig a beregi térségben újabb száz közmunkás kezd dolgozni egyebek között a gát magasításához kapcsolódó munkán, a beregi árapasztó víztározó építési munkáinak előkészítésében. A programot az NGM közösen alakítja ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásáért felelős államtitkárságával, annak érdekében, hogy a programban résztvevők legalább fele roma származású legyen - tette hozzá az államtitkár.

Az NGM kezdeményezte másik program október elejétől december végig tart, és a 4.500 közcélú foglalkoztatott átcsoportosítását szolgálja, akik az önkormányzatoktól az állami vagyont kezelő cégekhez, például erdőgazdaságokhoz, vízügyi igazgatóságokhoz, nemzeti parkokhoz kerülnek.

A foglalkoztatásba csak azok a közcélú foglalkoztatottak vonhatók be, akikkel az önkormányzatoknak már érvényes munkaszerződése van, és ez legkésőbb december 31-én lejár. Szeptemberben az önkormányzatoknál a közcélú munkások száma már meghaladta a 110 ezret, ennyi embert nem képesek egyszerre tartalmasan, hasznosan foglalkoztatni saját hatáskörben, az átcsoportosítás viszont jó megoldást kínál.