rss      tw      fb
Keres

Felfüggesztik a makói fürdőberuházás támogatását

MTI 2010. szeptember 29., szerda 17:25

Molnár Ágnes fejlesztési és koordinációs államtitkár közlése szerint az eddigi vizsgálatok által megállapított szabálytalanság miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megállítja a makói fürdőberuházás uniós támogatásának közvetítését; Buzás Péter (MSZP) polgármester szerint minden szabályos, a támogatás leállításáról semmilyen értesítést nem kaptak.

Molnár Ágnes szerdán, a makói Fidesz irodában tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az országban a korábbi kormány irányítása alatt számos olyan beruházás kapott támogatást, amelyben jelenleg szabálytalanságokra derül fény. Az uniós vizsgálatok beindultak, és azt bizonyítják, hogy vannak problémás projektek, amelyeket a felülvizsgálat mellett szabályossá is kell tenni, és így folytatódhatnak - hangsúlyozta.

Ezek egyike a makói fürdőberuházás, amelynek így a finanszírozását felfüggesztik. Az ilyen típusú projektek akkor kapnak ismét forrást, ha a szabálytalanságok megszűnnek - tette hozzá. A fürdőberuházással kapcsolatban egyértelműen a kamatmentes kölcsön a kifogás, amelyet az önkormányzat biztosított a projektnek, ezt kell rendbe tenni, s akkor folytatódhat a beruházás - mondta az államtitkár.

Buzás Péter (MSZP) polgármester a beruházás helyszínén az MTI-nek elmondta: tény, hogy saját cégének az önkormányzat adott kamatmentes kölcsönt a beruházás lebonyolítására, de a legjobb szakértőkkel dolgoztak, akik szerint korábban és most is minden szabályosan történt, az uniós és magyar szabályoknak is megfelelően. A város nem kapott értesítést arról, hogy leállítanák a finanszírozást - jelentette ki a polgármester. Kérdéseket kaptak a vizsgálat során, amelyekre válaszoltak, és a projekt előrehaladási jelentését befogadta a közreműködő szervezet. A beruházás zajlik. Buzás Péter úgy gondolja, hogy néhány nap múlva már minden rendben lesz a projekttel, szerinte ugyanis „a választási kampánynak esett áldozatul a makói fürdőberuházás”.

A tervek szerint 2011 júniusára készül el a 3,6 milliárd forintos beruházással épülő új makói fürdő. A 12 ezer négyzetméteres komplexumot Makovecz Imre tervezte. A határ menti romániai településeken már ma is igen népszerű, éves szinten több 300 ezer vendéget fogadó fürdő a beruházástól a látogatók számának jelentős növekedését várja.