rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Kósa: a Fidesz és szövetségesei felkészültek

MTI 2010. szeptember 29., szerda 17:23

A Fidesz és szövetségesei felkészültek a vasárnapi önkormányzati választásra - közölte a nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos azt is mondta, lehet, hogy bővítik a bajba jutott lakáshitelesek megsegítését célzó nyolcpontos javaslatcsomagjukat.

A politikus elmondta, mint minden választásnál, most is működtetik az Új Demokrácia Központot, amelyet bárki felhívhat választási kérdésekben. Ugyancsak működtetik majd vasárnap, a szavazás napján az alternatív szavazatszámláló rendszert, amely a Fidesz saját fejlesztésű informatikai hálózata. Lényege, hogy a szavazatszámláló bizottságokba delegáltjaik az elkészült jegyzőkönyvek másolatai alapján tájékoztatnak az eredményekről, s ezeket összegzik. Így gyakran hamarabb vannak adataik, mint az Országos Választási Irodának - ismertette, hozzátéve, hogy a Fidesznek több mint 8.800 delegáltja van a szavazatszámláló bizottságokban, míg az MSZP-nek 4.967, a Jobbiknak 4.631, az LMP-nek pedig 188.

Kósa Lajos szólt arról is, képtelennek tartják az ellensúly fogalmát az önkormányzati választásoknál, Magyarország berendezkedése ugyanis nem azon alapul, hogy a központi kormányzatot a helyi önkormányzatoknak ellensúlyozniuk kellene vagy sem. "Szemmel láthatólag ez a demokrácia egyszerűen nem megy a szocialistáknak" - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, minden jel azt mutatja, hogy a szocialistákat több párt is megelőzheti a helyhatósági választáson, és elveszítik a korábbi váltópárti jellegüket.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP vezetői szerdán kiálltak Molnár Gyula újbudai szocialista polgármester mellett, akit egy ingatlan tulajdonjogának átruházása kapcsán gyanúsítotti kihallgatásra idézett be az ügyészség, Kósa Lajos úgy reagált: "talán ez az a jelenség, ami miatt a szocialisták idejutottak, és mennek tovább rendületlenül ezen az úton".

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP arra szólította fel a Fideszt, ne adjon politikai megrendeléseket az ügyészégnek, a bíróságnak és a rendőrségnek, a kormánypárti politikus kijelentette, természetesen semmilyen politikai megrendelés nincs, egyébként is képtelenségnek tartja ezt, hiszen - mint mondta - még a szocialisták voltak kormányon akkor, amikor ezen ügyek zöme elkezdődött. "Sok ez a sok kampány Mesterházy Attilának, (...) ez a salgótarjáni produkción is látszik" - jegyezte meg.

Kérdésre közölte azt is, ezen a héten még mindenképpen tartanak az egyeztetések a lakáshitelesek megsegítéséről. Ezekről annyit mondott, hogy a tárgyalásokon olyan megoldások is felvetődtek, amelyek közvetlen segítséget jelentenek azok számára, akik "beszorultak" a lakáshitelekkel, és a jelenlegi szabályok olyan pluszterheket raknak rájuk, amelyek nehezen magyarázhatóak. Elmondta, végignézik azokat a költségeket, amelyek akkor adódnak, amikor valaki szerződést akar módosítani, valamint azokat, amelyek akkor adódnak, amikor valaki megszorul, és próbál e helyzetből szabadulni. Elképzelhető, hogy a lakáshitelesek megsegítését célzó nyolc pontot erre vonatkozóan bővítik - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért kezelik "félig titkosan" Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök kampányállomásainak sorát, Kósa Lajos úgy válaszolt: mivel az önkormányzati választásnál a helyi ügyek hangsúlyosabbak, nem az országos, hanem a helyi sajtót értesítik az eseményekről.

A sajtótájékoztató előtt megjelent a jobbikos Novák Előd. Egy Superman-ruhát akart átadni Kósa Lajosnak, aki szerinte politikai álláshalmozó. Novák Előd először a Fidesz sajtótermében, majd az előtte lévő folyosón várta Kósát. A Fidesz-alelnök megérkezett, azonban nem vette át az öltözetet, és azt mondta Novák Elődnek - utalva feleségére, a jobbikos Dúró Dórára, aki szintén parlamenti képviselő -, "lehet, hogy a feleségednek nagyobb szüksége van egy Supermanre".

Az álláshalmozást firtató újságírói kérdésre később, a sajtótájékoztatón válaszolva Kósa Lajos közölte, a politikai álláshalmozás nem létező fogalom. Ez olyan vita, amelyből a Jobbik - "reménytelenségét látva" - megpróbál valamilyen kampányt "farigcsálni" - fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a parlament létszáma a választójogi szabályok szerint is csökken majd - jelenleg még "csak" az alkotmány mondja ki -, akkor újra kell gondolni a parlamenti képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat. Álláspontja szerint ugyanis egy kisebb létszámú Országgyűlésben az önkormányzati választott képviselők részvétele számos pontos aggályos.