rss      tw      fb
Keres

A soros magyar EU-elnökség előkészületeiről tárgyalt Budapesten az EP kulturális bizottsága

MTI 2010. szeptember 29., szerda 16:56

A 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség előkészületeiről tárgyalt az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottsága szerdán Budapesten.

A magyar EU-elnökséget európai parlamenti bizottsági látogatások előzik meg, amelyek sorában ez volt az első; az európai képviselők megbeszélést folytattak az érintett magyar szakbizottságok képviselőivel.

L. Simon László (Fidesz), a kulturális és sajtóbizottság elnöke a találkozó utáni sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarország számára különösen fontos, hogy elkövetkező fél évben megmutassa a magyar hagyományokra és kultúrára jellemző sokszínűséget.

A politikus szerint a magyar elnökség különösen fontos abból a szempontból, hogy "odafigyeljünk a kisebbségi politikára". Lényegesnek nevezte, hogy ezen belül a határon túli magyarságra, a kisebbségben élő magyarok kultúrájára, történelmére, jelenlegi helyzetére, nemzeti önazonosságuk és kultúrájuk megőrzésére is kellő figyelmet fordítson az Európai Unió.

A találkozón a magyar parlamentet a kulturális és sajtóbizottság, az oktatási bizottság, valamint a turisztikai és sportbizottság képviselte, illetve jelen volt Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke is.

Tőkés László a sajtótájékoztatón arról beszélt: az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy erősödjön az együttműködés az európai törvényhozás és a nemzeti parlamentek között. Mint megjegyezte, jelzésértékűnek tartja, hogy erre a példát éppen a kulturális diplomáciában. Fontosnak nevezte a nemzeti kultúrák és az európai kultúra együttes érvényesítésének módszerét, az értékek integrációját.

Az EP kulturális bizottságának tagjaként Budapestre érkezett Emma McClarkin is, aki a sajtótájékoztatón azt mondta: fontosnak tartja az európai kulturális örökségnek és az egyes tagállamok nemzeti kultúrájának együttes megélését és megőrzését.

A brit képviselő külön üdvözölte, hogy Magyarországon adókedvezményekkel igyekeznek a sport ügyét segíteni. A tömegsport fontosságát hangsúlyozta az egészséges társadalmak megteremtése érdekében, mint mondta, meg kell vizsgálni, hogyan erősítheti a professzionális sport a tömegsportot.

A megbeszélésen szó esett a magyar sportszabályozásról, a nemrég elfogadott sporttámogatási törvényről is. L. Simon László kiemelte: a szakbizottságoknak szorosabban együtt kell működniük, hogy összehangolt legyen a jogalkotás Magyarország és más EU-tagállamok között.

McClarkin a Parlament látványától lenyűgözve elmondta: eddig azt gondolta, a brit parlament épülete a legszebb a világon, de "a magyar parlament szebbnek bizonyult".

Az EP kulturális és oktatási bizottsága csütörtökön és pénteken Pécsre látogat, a baranyai megyeszékhely az idén Európa Kulturális Fővárosa (EKF). A vendégek találkoznak mások mellett a Pécs2010 EKF program munkatársaival.