rss      tw      fb
Keres

OTP: bővülő agrárfinanszírozás, többletforrás a versenyképesség erősítéséhez

MTI 2010. szeptember 29., szerda 16:42

Az agrárvállalkozásoknál a tőkebevonás mértékének növelésére a termőföld jelzáloghitelezés bővítését tervezi az OTP Bank, a hitelintézet egyúttal felkészül arra, hogy a haszonbérleti jogot fedezetként elfogadhatóvá tegye, amennyiben azt az ingatlan-nyilvántartási rendszerben vagyoni értékű jogként jegyezhetik be - közölte a legnagyobb hazai pénzintézet az MTI-vel.

Az új finanszírozási formák a bank tervei szerint a jövő év első felében lesznek elérhetőek az ügyfelek számára.

Az OTP Bank kiemelt projektként kezeli az agrárium területén a jelenlegi hiteltermékek korszerűsítését, új hiteltermékek kidolgozását, valamint a termőföldre alapozott jelzáloghitelezés kiterjesztésével nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a mezőgazdasági tőkebevonást bővíteni lehessen.

A bank jelenleg is aktív közreműködője az innovatív technológiákat alkalmazó, a minőségre és az élelmiszerbiztonságra egyaránt hangsúlyt fektető mezőgazdasági tevékenységek, illetve a kapcsolódó fejlesztések finanszírozásának.

A hitelintézet az agrárágazatban működő vállalkozások számára számos speciális hitelterméket ajánl. Ezek között agrár folyószámlahitel, birtokfejlesztési hitel, az Új Magyarország Agrár Fejlesztési Hitelprogram, a Forgóeszköz Hitelprogram, az intervenciós felvásárláshoz kapcsolódó közraktári hitelezés, valamint az európai uniós és a nemzeti támogatások előfinanszírozása is a gazdálkodók rendelkezésére áll.

A meglévő finanszírozási lehetőségek, különös tekintettel az európai uniós támogatások erőteljesebb kiaknázása és az ágazati szereplők intenzívebb finanszírozhatósága érdekében a bank saját projektet valósít meg. A projekt keretében elemzi a likviditás növelésének, valamint új források bevonásának lehetőségeit az agrárium területén, és javaslatokat dolgoz ki ennek megvalósítására.

Az elemzések alapján megállapítható, hogy a földtulajdonnal rendelkező családi gazdaságok, őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók termőföld jelzáloghitelből származó többletforrása jelentős tőkeáttételt eredményezhet a gazdálkodásukban.