rss      tw      fb
Keres

Egészségpolitika - Éger István: konkrét tárgyalások az egészségügyi kormányzattal

MTI 2010. szeptember 29., szerda 15:37

Konkrét tárgyalások folynak az egészségügyi kormányzattal; többek között a kamarai és a praxistörvényről, az alapellátás jogbiztonságáról, az életpályamodellről és az orvosok jogállásáról szóló jogszabályról - erről Éger István, a Magyar Orvosi Kamara beszélt egy budapesti konferencián, szerdán.

A kormány és a szakmai szervezetek kapcsolatáról beszélve a köztestület elnöke úgy fogalmazott, most a szakma egyfajta "kegyelmi állapotban van", mert az új kormányzat más hangot ütött meg a választások után.

"Az egészségügy, lévén társadalmi közérdek, nemzetstratégiai kérdés, nem lehet egyszerűen a klasszikus módon fogalmazott politikától függetlenül értelmezni" - mondta a szakmai szervezet elnöke a Napi Gazdaság című napilap Gyógyuló egészségügy? című konferenciáján tartott előadásában.

Éger István úgy vélte, hogy az elmúlt nyolc év kormányzatai eleve "ellenzéki szerepbe" kényszerítették a szakmai szervezeteket, ami a szakmától is más stílust követelt. A szervezetek által javasolt, az ágazati jobbító szándékokat az adott kormányzat rendre lesöpörte az asztalról. "A szakma évtizedek óta szenved ettől az eltolt szereptől, és ettől szívesen szabadulna" - fogalmazott Éger István.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke előadásában úgy fogalmazott, hogy a gyógyszerellátásban cél kell legyen a szükségletalapú szolgáltatás, amihez helyre kell állítani az állam hatékony szabályozását és ellenőrzését a patikaalapításban, a tulajdonlás kérdését és a szakmai kompetenciákat.

A köztestület elnöke szerint ágazati konszolidációra és a patikaalapítás újraszabályozására van szükség. Adatokat ismertetve elmondta, 2006-ban 2010 patika volt Magyarországon, míg 2010-re számuk 2.440-re nőtt. A gyógyszertárakat működtető, veszteséges cégek száma 557 volt 2008-ban, a patikák összes vesztesége meghaladja a hatmilliárd forintot.

Ahhoz, hogy a betegérdekek megfelelő súllyal szerepeljenek, garanciális elemeket kell beépíteni a rendszerbe, ilyen például a tulajdonosi kör korlátozása, a tulajdonos gyógyszerész közreműködése 51 százalékos tulajdonjoggal, vagy a gyógyszergyárak, nagykereskedők és offshore cégek tulajdonának kizárása és a patikafúzió tilalma - sorolta Horváth Tamás.

Horváth Tamás kitért a különböző patikaláncok által kínált promóciókra, a termékekre, illetve az adott patikákhoz kapcsolható reklámokra. Úgy vélte, ezeket a marketingfogásokat be kell szüntetni, továbbá vissza kell állítani a kamara etikai normaalkotási és ellenőrzési szerepét, illetve a kötelező kamarai tagságot is.