rss      tw      fb
Keres

A gazdaság fenntartható fejlődése fontosabb a készletek növelésénél

MTI 2010. szeptember 29., szerda 15:31

A gazdaságpolitika fókuszába az árukészletek állományának folyamatos növelése helyett a fenntartható fejlődés biztosítását kell állítani - mondta Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese szerdán a Gutmann Bank által rendezett tudományos kerekaszatal-beszélgetésen, Budapesten.

Kerekes Sándor elmondta: a múlt század 70-es éveinek végén, 80-as éveinek elején már felvetődött a különböző, részben később közgazdasági Nobel-díjasok által megfogalmazott elméletekben a Föld erőforrásainak szűkössége, a fenntartható fejlődés kérdésköre. Már akkor teret nyert a tudományos elméletek, tézisek egy részében, hogy fel kell hagyni azzal a gondolkodással, miszerint az országok egymás közötti versenyében a legfontosabb mérőszámok a GDP bővülését jelző mutatók, mivel ennek erőltetése előbb-utóbb a Föld erőforrásainak mértéktelen kizsákmányolásához vezet.

Ezek a nézetek azonban mind a mai napig háttérbe szorultak, az országok egymáshoz viszonyított rangsorát, a gazdasági versenyt a GDP bővülésének éves adatai, az egyes országokban elért termelékenységi mutatók alapján ítélik meg - mondta az egyetemi professzor. A fejlődés azonban azzal járt, hogy a Föld lakossága mintegy felének, hozzávetőleg 3-3,5 milliárd embernek a szaktudása, végzettsége úgy leértékelődött, hogy ezek az emberek kiszorultak a mindennapi munkából, a világpiac tényleges folyamataiból - mutatott rá Kerekes Sándor.

"Például az egyébként a növekedési mérőszámok alapján gyorsan fejlődő Brazília egyes részein már a második, harmadik generáció úgy nő fel, hogy egyáltalán nem, vagy alig-alig dolgozott életében" - elemezte a professzor, ami véleménye szerint súlyos társadalmi konfliktusok forrása.

Aláhúzta: "a fogyasztás nagyságának, mint a jólét kizárólagos mutatójának hangsúlyozása nemcsak hogy megbukott, de igen káros is az emberiség további sorsának, jövőjének szempontjából".