rss      tw      fb
Keres

A magyar moszkvai nagykövet Moszkva megye kormányzójánál

MTI 2010. szeptember 29., szerda 15:17

Borisz Gromov, Moszkva megye kormányzója fogadta Gilyán György moszkvai magyar nagykövetet és Csőzik Istvánt, a kereskedelmi képviselet vezetőjét, meghatalmazott minisztert.

Gilyán György az MTI-nek szerdán elmondta: a találkozó témája az volt, hogy hogyan járul hozzá Magyarország az orosz állami programok megvalósításához, elsősorban a mezőgazdaság, a lakásépítés, az egészségügy, a lakásépítés, az energiahatékonyság, a tiszta víz biztosítása és a közúti infrastruktúra fejlesztése területén. A magyar diplomaták tájékoztatást adtak a kormányzónak arról is, hogy ezeken a területeken a magyar partner milyen fejlett termékeket kínál.

Gilyán György az MTI tájékoztatására elmondta: az orosz fővárost körülölelő, 46 ezer négyzetkilométeres, 6,5 millió lakosú megye fontos kereskedelmi partner. Magyarország 2008-ban, a gazdasági válság előtt még 650 millió dollár értékű árut exportált ide, ami az akkori teljes magyar export mintegy 16 százalékát tette ki. Magyarországról a megye elsősorban elektronikai termékeket, vegyszereket, gyógyszereket, csomagolóanyagokat és autóalkatrészeket vásárol.

A magyar import egyik jelentős részét a metrókocsikhoz való alkatrészek tették ki, a megye területén, Mtyisiben van ugyanis a metrókocsikat gyártó üzem. Emellett fejlett a haditechnikai és a gépgyártás, valamint a mezőgazdaság, továbbá itt található számos tudományos intézmény, köztük a Koroljov Intézet, az Állami Űrkutatási és Légiközlekedési Egyetem.