rss      tw      fb
Keres

A NEFMI a Múzeumok őszi éjszakája elmaradásának okairól

MTI 2010. szeptember 29., szerda 15:10

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) az átadás-átvételkor szembesült azzal, hogy jogelődje, a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium az idei költségvetésben egyáltalán nem tervezett pénzösszeget erre az évre a Múzeumok őszi éjszakájára - közölte a tárca kulturális államtitkársága szerdán az MTI-vel.

"A NEFMI a rendelkezésére álló forrásokat ezért elsősorban a már hagyományos és sokkal több látogatót vonzó nyári Múzeumok éjszakájára kívánta összpontosítani" - indokolta a Múzeumok őszi éjszakája idei elmaradását a közlemény.

Szőcs Géza kulturális államtitkár a Múzeumok őszi fesztiválját beharangozó múlt csütörtöki sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta: 2010-ben szervezési és műszaki okok miatt nem rendezik meg a Múzeumok őszi éjszakáját, a tárca terveiben azonban jövőre ismét szerepel az esemény.

"Idén a Múzeumok őszi éjszakája helyett a múzeumok immár hagyományos Márton-napi vigasságaival zárul a hathetes Múzeumok őszi fesztiválja rendezvénysorozat" - hangsúlyozta szerdai közleményében a NEFMI. Mint írták, a hathetes Múzeumok őszi fesztiválja 170 múzeumban, 1100 rendezvényt tartalmaz, és szeptember 27. óta sikerrel zajlik.

A Népszava szerdai számában előzőleg arról írt: a múzeumokat hivatalosan nem értesítették arról, hogy idén elmarad a Múzeumok őszi éjszakája, így sokan összeállították a programot.

A Múzeumok őszi éjszakáját nyolcvan intézmény részvételével tavaly rendezték meg először, az esemény százezer embert vonzott.