rss      tw      fb
Keres

Megszorítások ellen tüntettek baloldali szerveztek

MTI 2010. szeptember 29., szerda 14:57

A nemzetközi gazdasági válság miatt bevezetett gazdasági megszorítások ellen tüntettek baloldali szervezetek szerdán Budapesten, csatlakozva az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kezdeményezéséhez, amely nyomán szerdán Európa-szerte sztrájkokat és demonstrációkat tartanak civil szervezetek és baloldali pártok.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti irodája elé szervezett magyarországi tüntetéshez - amelyen körülbelül 60-70 ember vett részt - csatlakozott az Attac Magyarország, az Európai Baloldali Párt, a Magyar Egyesült Baloldal, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Magyar Szociális Fórum Hálózat és a Zöld Baloldal.

Tamás Gáspár Miklós, a Zöld Baloldal elnöke beszédében hangsúlyozta: egy olyan világban, amelyben a hatalmas technikai fejlődés lehetővé tenné "embermilliárdok jólétét", és amelyben ugyanez a fejlődés lehetővé tenné, hogy ne kevesen dolgozzanak nagyon sokat nagyon kevés bérért, karnyújtásnyira van a jólét, a bőség és a szabadság. Azonban a dolgozó emberek és a bőség között a "tőkés rendszer áll", ennek a rendszernek a leépítése és megszüntetése minden józan ember érdeke.

A "NEM a megszorításokra! Növekedést és munkahelyeket!" jelszóval rendezett demonstráción Tamás Gáspár Miklós elmondta: az a legfontosabb, hogy "ebben az elátkozott, szörnyű politikai helyzetben", amelyben "fokozódik a kizsákmányolás és elkerülhetetlenek az állami megszorítások", végre meg kellene szólaltatni a "józan ész és a normális emberi törekvések hangját".

Kiemelte: azok az intézmények, amelyek a gyenge és szegény országokra "kényszerítik a megszorításokat és a szegénységet, megérdemlik megvetésünket".

Gustav Mesiah, az Attac franciaországi szervezetének alapítója arról beszélt, hogy a válság megoldása szempontjából fontos a szerdai megmozdulás.

Elmondta: az IMF, a Világbank, és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) harminc éve jelentkezett az új, neoliberális gazdaságpolitikával, amelynek keretében "lenyomták a béreket azért, hogy a szűk vezetői réteg profitját növeljék". Az aktivista szerint ennek a politikának a következménye a mostani válság, amelyben mindent megtettek a bankok megmentéséért, tovább csökkentették a jövedelmeket, valamint "megtámadták az egészségügyi és nyugdíjrendszert", tehát továbbra is a szegényekkel akarják megfizettetni a válságot.

Ferencz Norbert az MSZOSZ Szakszervezeti Ifjúsági Szövetségének alelnöke elmondta: egy olyan politikai közösségre lenne szükség, ahol minden tagnak alanyi jogon biztosítanák a "feltétel nélküli alapjövedelmet". Ha ez biztosítaná a megélhetést, akkor az emberek felszabadulhatnának a "bérmunka elnyomása alól" - hangsúlyozta. Ez növelné a valódi munka vonzerejét, és élénkíteni a termelést és a fogyasztást is.

Az alelnök szerint a feltétel nélküli alapjövedelem nem fogja ugyan megoldani a kapitalizmus válságát, de esélyt ad arra, hogy a válságon túlléphessünk.

A résztvevők közös állásfoglalásukban hangsúlyozzák: "az elmúlt évek kudarcai bizonyítják, hogy a megszorítások nem oldják meg a felmerült problémákat", a fizetési mérlegek hiánya a megszorítások ellenére is visszatér. Ennek ellenére "minden korábbinál nagyobb hatalmat kaptak azok a nemzetközi pénzügyi körök, amelyek egyértelműen okozói voltak a válságnak".

A szervezetek álláspontja szerint ez a politika rontja az amúgy is rossz foglalkoztatási helyzetet és szűkíti a piacot éppen akkor, amikor azt bővíteni kellene. Úgy vélik, új összefogásra van szükség, fel kell építeni egy modern szociális modellt, az "európai szolidaritás frontját, amely alternatívákat nyújt a jelen társadalmi rend embertelenségével szemben".