rss      tw      fb
Keres

Több mint ezer választási rendezvényen kampányol majd a lengyel konzervatív ellenzéki párt

MTI 2010. szeptember 29., szerda 14:38

Több mint ezer választási rendezvényt kíván tartani Lengyelországban a Jog és Igazságosság (PiS) nevű ellenzéki konzervatív párt a november 21-én esedékes országos helyhatósági választásokra készülve - adta hírül a Rzeczpospolita című lengyel napilap szerdán a PiS forrásaira hivatkozva.

A legfrissebb közvélemény-kutatások adatai szerint a népszerűségét tekintve a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) mögött messze elmaradó ellenzéki párt kampánya során elsősorban a vidéket kívánja megszólítani. A napilap tájékoztatása szerint a képviselők választókörzetükben több találkozót is szerveznek majd a polgárokkal.

A párt politikai bizottságának egyik tagja a napilapnak kifejtette, a júniusban és júliusban tartott elnökválasztások előtt az volt a PiS által elkövetett legnagyobb hiba, hogy képviselői nem vettek részt aktívan a kampánymunkában. Andrzej Dera, az ellenzéki párt egyik tagja elmondta, hogy ezúttal mind a 16 választókörzetben szándékukban áll felállítani egy saját választási programmal rendelkező stábot.

A PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski korábban újságírók előtt azt nyilatkozta: az elnökválasztásokon elszenvedett vereségéhez nagyban hozzájárult az, hogy lemondtak a párton belüli mozgósításról. Az egyik magas rangú ellenzéki tag elmondta, elsősorban a vidéki szavazók és a kisvárosok bizalmára számítanak majd.

A GfK Polonia intézet által szerdán közzétett közvélemény-kutas eredménye szerint a PiS a novemberi választásokon a voksok 34 százalékára számíthat, míg a Donald Tusk vezette PO-ra minden második lengyel adná le szavazatát.