rss      tw      fb
Keres

Dánia újabb konfliktusokra számít a Mohamed-karikatúrák újraközlése miatt

MTI 2010. szeptember 29., szerda 14:17

A dán kormány újabb feszültség és erőszakcselekmények lehetőségével számol, mivel csütörtökön újra megjelennek a Jyllands-Posten című lap ismert Mohamed-karikatúrái, ezúttal egy könyv illusztrációjaként.

A dán konzervatív lap kulturális rovatának volt szerkesztője, Flemming Rose által írt könyv kiadása miatt Lene Espersen külügyminiszter zárt ülés összehívását kérte a koppenhágai parlament külügyi bizottságától. A Berlingske Tidende című lap internetes kiadása szerint a lépés előzménye, hogy több arab ország nagykövetsége is Rose könyvének betiltását sürgette.

A könyvet a Jyllands-Posten Kiadó jelenteti meg, a bemutatót szándékosan a karikatúrák eredeti, 2005. szeptember 30-i megjelenésének ötödik évfordulójára időzítve. A kiadó igazgatója, Karsten Blauert szerdán elmondta, hogy nem hátrálnak meg, A csend zsarnoksága című írást a terv szerint megjelentetik, s a kötelező példányokat már el is küldték a dán könyvtáraknak. Az újság Mohamed-karikatúrákat közlő egykori címlapja a 499 oldalas kötet egyik belső oldalán, illusztrációként szerepel - tette hozzá.

A szerző egy augusztus végi nyilatkozatában visszautasította azt a feltételezést, hogy új könyvével provokálni szeretne. Mint mondta egyszerűen csak "el akarja mesélni a sértőnek mondott 12 karikatúra történetét", a történtek hátterét is feltárva, s megpróbálja összegezni azt a szélesebb vitát, amely a világban a különböző közösségeket úgymond sértő, köztük felségsértő, holokauszttagadó vagy rasszista publikációkról zajlik

A Jyllands-Posten vezető karikaturistája 2005-ben annak ellenére döntött a Mohamed prófétát egyebek közt terroristaként ábrázoló rajzok közlése mellett, hogy tudatában volt annak, hogy az iszlám vallás tiltja a próféta képi ábrázolását. A muzulmán világ a norvég Magazinet folyóirat közel négy hónappal későbbi újraközlése nyomán figyelt fel az iszlám vallást szerintük sértő karikatúrákra, s 2006 januárjának végén egy sor iszlám országban tiltakozások és zavargások kezdődtek, melyek során több mint 150 ember vesztette életét.

A Mohamed-karikatúrák által kiváltott indulatok azóta sem csitultak el teljesen, s az ügy miatt Dániát a mai napig erőszakcselekmények fenyegetik. Igaz a rajzokat többször is újraközölték különböző európai lapok.

Még 2006-ban a norvég fővárosban elfogtak egy iraki kurd férfit, aki dán iszlamistákkal együtt terrortámadásra készült a Jyllands-Posten szerkesztősége ellen. Koppenhágában idén szeptember közepén egy Belgiumban élő csecsen bokszolót tartóztattak le, aki a titkosszolgálatok meggyőződése szerint levélbombát készült a lap szerkesztőségébe küldeni. A férfi megsebesült, amikor a robbanóanyag felrobbant a keze között egy szállodai mellékhelyiségben.

Januárban az ügyben világhíressé vált karikaturista, Kurt Westergaard hajszál híján élt túl egy merényletet, amelyet viby-i házában próbáltak meg ellene végrehajtani. Ő volt a Jyllands-Postennek az a rajzolója, aki Mohamedet sötét terroristaként, turbánjában egy bombával ábrázolta a felháborodást kiváltó 12 karikatúra egyikén.