rss      tw      fb
Keres

Soltész Miklós: helyes döntés volt a családi pótlék rendszerének átalakítása

MTI 2010. szeptember 29., szerda 14:03

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, helyes döntés volt a családi pótlék nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra történő módosítása, valamint utóbbi szigorítása - jelentette ki Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

Az országos visszajelzések szerint már a tanév első hónapjaiban is akadtak gyermekek, akik meghaladták a 10 órás igazolatlan hiányzást, sőt néhány esetben az 50 órás hiányzást is túllépték - mondta az államtitkár.

Soltész Miklós közlése szerint ennek ellenére többen járatják gyermekeiket iskolába, csökkentek a lógások és csellengések. Pontos adatok még nincsenek, meg kell várni az október elején elkészülő beiratkozási statisztikákat.

Fazekas János megyei főjegyző a tájékoztatón elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által fenntartott tizenegy oktatási intézményben eddig kedvezőek tapasztalatok. A 10 órás igazolatlan hiányzást mintegy 20-25 gyermek érte el, az iskoláztatási támogatás felfüggesztésével járó, 50 órás hiányzások száma pedig 10 alatti.

A szülők felelőssége és a gyermeknek jövőbeni érdeke hogy az iskoláztatást ilyen szigorú feltételekhez kössék. Az intézkedés célja, hogy minél több gyermek végezze el általános iskolát, a középiskolát és a főiskolát - fogalmazott Soltész Miklós.

Az államtitkár szerint az a döntés, amelyet a kormány és az Országgyűlés meghozott, helyes volt, és jó irányba viszi a folyamatokat. Soltész Miklós a tájékoztatón ugyanakkor kiemelte: a 2009. évi zárszámadási törvény alapján közel 990 milliárd költött a magyar közoktatásra a költségvetés. Mivel ez az adófizetők pénze, jogos elvárás, hogy a közoktatásból a fiatalok minél jobb képzettséggel kerüljenek ki.

Hozzátette: 2002-ben 112 ezer gyermek kezdte meg az első osztályt, amelyet 108 ezren végeztek el 2010-re, azaz mintegy négyezren nem fejezték be az általános iskolát.

A kormány ezért a szülők felelősségét, mind pedig a gyermekek érdekét hangsúlyozva a családi pótlék kétirányú átalakítását határozta el - emlékeztetett az államtitkár. Az augusztus 30-i hatállyal bevezetett törvénymódosítás megteremtette a iskoláztatási támogatás felfüggesztésének lehetőségét azoknál a családoknál, akik nem járatják rendszeresen gyermekeiket az iskolába.

Ha a egy diáknak összegyűlik az 50 igazolatlan órája, akkor a jegyzői gyámhatóság - az iskola jelzése alapján - felfüggeszti az iskoláztatási támogatást és védelembe veszi a gyermeket. A jegyzőnek e körben mérlegelési lehetősége nincsen. Az 50 igazolatlan óra automatikusan az iskoláztatási támogatás felfüggesztésével jár.