rss      tw      fb
Keres

Ülésezik az Európai Bizottság, egyelőre nincs döntés a Párizs elleni eljárás ügyében

MTI 2010. szeptember 29., szerda 13:16

Még folyik az Európai Bizottság ülése, és egyelőre nem született döntés arról, hogy az uniós végrehajtó testület eljárást indít-e Párizs ellen a romák tömeges kitoloncolása miatt - közölték a bizottság szerda déli brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az uniós végrehajtó testület erre a napra ígért állásfoglalást az ügyben. Az, hogy a sajtótájékoztató idejére még nem jutottak döntésre, újságírók szerint a testületen belüli viták elhúzódására utalhat.

Diplomaták délelőtti közlése szerint - Viviane Reding igazságügyi EU-biztos korábban hangoztatott álláspontjával ellentétben - most mégsem indítanak kötelezettségszegési eljárást Párizs ellen a helyváltoztatás szabadságának megsértése és diszkrimináció címén, hanem további tájékoztatást kérnek a francia kormánytól, hogy meg tudják ítélni, jogszerűek-e a kitoloncolások.

Bár ezen a napon nem várható Franciaország elleni jogi lépés a bizottság részéről, diplomáciai forrásból származó értesülés szerint erre mégis sor kerülhet az elkövetkező hetekben, ha a franciák nem tudják meggyőzni Brüsszelt arról, hogy a követett eljárásuk összhangban áll az európai joggal.

Idén egyes adatok szerint mintegy 8 ezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Bulgáriába, illetve Romániába. Franciaország a közrend, illetve közbiztonság védelmére hivatkozik, és tagadja, hogy kifejezetten a cigányok etnikai csoportját vette célba az intézkedéssorozattal. Ennek ellentmondott ugyan egy korábbi belügyminisztériumi rendelkezés, amely "az illegális telepek, elsősorban a cigánytáborok" felszámolására adott utasítást, de utóbb a szövegből kivették a romákra való kifejezett utalást.