rss      tw      fb
Keres

Medvegyev kuril-szigeteki látogatást ígér, Tokió tiltakozik

MTI 2010. szeptember 29., szerda 12:12

Az orosz elnök szerdán azt ígérte, hamarosan ellátogat a Kuril-szigetekre; Japán azonban, amely visszaköveteli a II. világháborúban tőle elfoglalt szigetcsoportot, nyomban tiltakozott a látogatás terve ellen.

A háromnapos kínai látogatásáról hazatérő Dmitrij Medvegyev szerdán felkereste az orosz Távol-Kelethez tartozó Kamcsatka félsziget "fővárosát", Petropavlovszk-Kamcsatszkijt, s ott újságíróknak nyilatkozva országa egyik fontos térségének nevezte a közeli Kuril-szigeteket. "A közeli jövőben feltétlenül odautazunk" - mondta, s hogy erre nem a mostani alkalommal került sor, azt csak a repülésre alkalmatlan, rossz időjárási körülményekkel indokolta.

Reagálásában a japán kormány felszólította az orosz elnököt, hogy tegyen le a Kuril-szigetek meglátogatásának tervéről. Szengoku Josito kormányszóvivő sajtótájékoztatóján kijelentette: Tokió már "az orosz fél tudomására hozta álláspontját" ezzel kapcsolatban. Arra a kérdésre, Japán nyíltan követelte-e az orosz elnöktől, hogy mondjon le a vitatott szigetek felkeresésétől, Szengoku azt válaszolta: "Igen, ez a helyzet."

Meg nem nevezett japán kormányforrások a Kyodo hírügynökség jelentése szerint már kedden felhívták az orosz fél figyelmét arra, hogy egy ilyen látogatás negatív következményekkel járna a kétoldalú viszonyra, s "határozott válaszlépéseket" vonna maga után.

Moszkva és Tokió a szigetcsoport négy legdélebbi tagjának, Kunasir, Iturup, Sikotan és Habomai szigeteknek a hovatartozását vitatja.

A Kamcsatka és Hokkaido - Japán legészakibb szigete - között 1200 kilométer hosszan húzódó, 56 szigetből álló vulkanikus szigetláncot a Szovjetunió a II. világháború utolsó heteiben, már a japán kapituláció bejelentése után foglalta vissza Japántól - Szahalin déli részével egyetemben -, de elfoglalt négy olyan déli szigetet is, amely a többitől eltérően korábban sohasem tartozott Oroszországhoz. Japán ezeket ma saját Északi Területeinek tartja, holott az 1951-es San Francisco-i békeszerződésben, lemondott területi jogairól.

Az ásványi kincsekben gazdag és jelentős halászattal bíró szigetek rendezetlen kérdése a legfőbb oka annak, hogy a két ország a világháború óta nem kötötte meg egymással a háborút lezáró békeszerződést. Oroszország ugyan 2005-ben felajánlotta, hogy átad két szigetet, ha Japán cserében lemond további területi igényeiről, de Tokió elutasította az ajánlatot. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter2007-es kurili látogatása heves tiltakozást váltott ki Japánban.