rss      tw      fb
Keres

Javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

MTI 2010. szeptember 29., szerda 12:10

Javult a gazdasági hangulat az euróövezetben szeptemberben - közölte az erre vonatkozó adatokat az Európai Bizottság szerdán.

Rendszeres havi elemzésében a brüsszeli testület rámutat: az átfogó adat 103,2 pontra emelkedett az augusztusi, felfelé módosított 102,3 pontról. Az elemzők 101,5 pontot vártak. Szeptemberben sorrendben már hatodik hónapja emelkedett a mutató, amely 64,6 pontos értékkel 2009 márciusban érte el a mélypontját.

A vizsgálat szerint ugyanakkor a fogyasztói költekezési hajlandóságot jelző index tovább csökkent: az augusztusi mínusz 23-ról, mínusz 26 pontra, új mindenkori mélypontra süllyedt.

A fogyasztók a következő 12 hónapot illetően a foglalkoztatással kapcsolatban is borúlátóbbak lettek, és nem várják anyagi helyzetük jelentős javulását az időszakban.

A fogyasztók körében ugyanakkor csökkentek az inflációs várakozások, és ez tovább erősítheti azt a feltételezést, hogy az Európai Központi Bank továbbra sem emel kamatot.

Az üzleti szférára korlátozódó mutató viszont emelkedett, 0,77 pontra az előző havi 0,72-ről, azt jelezve, hogy a következő hónapokban az euróövezeti iparban folytatódik a kilábalás. A mutató most 2007 december óta a legmagasabb szinten áll.