rss      tw      fb
Keres

Szocialista EP-frakcióvezető a "megszorítási orgia" ellen emelt szót

MTI 2010. szeptember 29., szerda 10:31

A pusztán megtakarításokra összpontosító válságkezelési mód, a "megszorítási orgia" ellen emelt szót szerdán az Európai Parlament (EP) szocialista frakcióvezetője.

Brüsszelben ismertetett, a Deutschlandfunk rádiónak adott nyilatkozatában Martin Schulz úgy vélekedett, hogy a megszorítások nyomán a kisemberek, és nem a multimilliárdosok állják a válságkezelés számláját.

"Nem elég csupán az adósságok lefaragása, ezt a növekedést előmozdító célokkal kell összekötni" - mondta. Szerinte az adósságot nem lehet felszámolni fantáziátlan kiadáscsökkentésekkel, hanem új bevételi forrásokat is kell találni.

Emellett - tette hozzá Schulz - az eddiginél szorosabban kell ellenőriznie Brüsszelnek a tagállamokat, hogy elkerülhetőek legyenek a görögökéhez hasonló pénzügyi megtévesztések.

Az unió legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság ezen a napon jelenti be a stabilitási paktum előírásainak megszigorítását célzó javaslatait. Ezek értelmében keményebb szankciókra számíthatnának a túlzott adósságokat felhalmozó országok.

A nap folyamán nemzetközi tiltakozó napot szervez az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) az EU-tagállamokban a megszorító intézkedések miatt. Spanyolországban általános sztrájkot jelentettek be, és tiltakozó megmozdulásokat tartanak Olaszországban, Lettországban, illetve Portugáliában. Brüsszelben mintegy 100 ezer résztvevőt várnak a tömeges demonstrációra.