rss      tw      fb
Keres

Schmitt Pál Magyarország első számú nagykövete kíván lenni

MTI 2010. szeptember 28., kedd 17:01

Schmitt Pál Magyarország első számú nagykövete szeretne lenni, képviselni az ország érdekeit és építeni kapcsolatait; a köztársasági elnök kedden a diplomáciai testület tagjait a Sándor-palotában fogadva azt is hangsúlyozta, hogy az ország nemzetközi elismertségének és hitelének visszaállítását tekinti legfontosabb feladatának.

Hivatalba lépése óta a köztársasági elnök először látta vendégül a Magyarországra akkreditált diplomatákat. A találkozón Schmitt Pál kiemelte: alapvető változás történt az országban azzal, hogy a szavazatok több mint kétharmadát megszerző erők alakíthattak kormányt. Biztos benne - fűzte hozzá az államfő -, hogy az új vezetésnek megvan a bölcsessége, tudása, tapasztalata és eltökéltsége ahhoz, hogy megfeleljen a kihívásoknak.

A magyar választók bebizonyították, hogy kiállnak a demokratikus értékek mellett, elutasítják a szélsőségeket és képesek nemzeti egységbe tömörülni - mondta.

Államfői tevékenységéről szólva Schmitt Pál az alkotmányban rögzített feladatai mellett három vállalást említett: fel kíván lépni a magyar nyelv védelméért, az egészséges életmód és sport népszerűsítéséért a fiatalok körében, valamint a tudásalapú társadalom megteremtéséért.

Schmitt Pál megemlítette, hogy miután első hivatalos útján Ausztriában járt, a következő hónapokban személyesen kívánja felkeresni a többi szomszédos országot is. Megjegyezte, azért is látogatott el nemrég a Vatikánba, mert úgy gondolja, a katolikus egyház olyan értékeket képvisel, amelyek segíthetnek "a morális és spirituális válságban" lévő magyaroknak.

Mint mondta, fontosnak tartja, hogy hivatalos útjai alkalmával találkozzon a helyi magyar kisebbségek képviselőivel is, és felhívja a figyelmüket arra: Budapest lehetővé tette, hogy megkapják a magyar állampolgárságot, ha szeretnék.

A 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a köztársasági elnök elmondta: a magyarok bizonyíthatják, hogy képesek az európai ügyek "menedzselésére". Magyarország készen áll a feladatra - jelentette ki Schmitt Pál. Hangsúlyozta, az elnökségi programban nagy szerepet kap a regionális együttműködés erősítése, a kulturális sokszínűség megőrzése, a keleti partnerség program fejlesztése, a balkáni bővítés segítése és a Duna-stratégia.

Az államfő elmondta, azt tervezi, hogy több alkalommal is találkozik a Budapestre akkreditált diplomatákkal hivatali ideje során. Megjegyezte, felesége hamarosan megmutatja a budapesti múzeumokat a diplomaták házastársainak.

A diplomáciai testület nevében beszédet mondott Juliusz Janusz apostoli nuncius, hangsúlyozva: Schmitt Pál a modern Magyarország megteremtésén fáradozik. A vatikáni nagykövet üdvözölte, hogy a magyar államfő kiáll a keresztény értékek fontossága mellett. Érdeklődéssel figyelik majd az államfő tevékenységét - tette hozzá. Véleménye szerint Schmitt Pálnak szüksége lesz a sportolói múltjából adódó erőnlétére a jövő évi uniós elnökségi feladatok ellátásához.

Martonyi János külügyminiszter az eseményen azt mondta, a Budapesten dolgozó diplomaták bizalommal fordulhatnak Schmitt Pálhoz, a köztársasági elnök ajtaja nyitva áll előttük, annál is inkább, mivel maga is volt már nagykövet, Svájcban és Spanyolországban.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az uniós elnökséggel nem érnek véget a feladatok Magyarország számára: az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági posztjára pályázik a 2012-2013-as időszakra. Martonyi János arra kérte a megjelent diplomatákat, győzzék meg országaikat, hogy támogassák a magyar pályázatot.