rss      tw      fb
Keres

Ukrajna a jövő héten dönt a gabonaexport tilalmának a lehetőségéről

MTI 2010. szeptember 28., kedd 14:10

Az ukrán kormány a jövő héten dönt arról, hogy bevezet, vagy sem a gabonaexportra bármifajta korlátozást- jelentette be Mikola Azarov ukrán miniszterelnök kedden.

Másfél hete az ország mezőgazdasági minisztere azt mondta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az idei gabonaexportot, és ha a belföldi piacon hiány veszélye lépne fel, akkor kvótát vezetnének be a kivitelre, amit akár meg is tiltanának.

Az idei exportszezon első két hónapjában Ukrajna mintegy 2,09 millió tonna gabonát értékesített külföldön. Tavaly ugyanekkor 3,97 millió tonnát exportált. Ukrajna eredetileg azzal számolt, hogy 20-24 millió tonna gabonát exportál. Ezt az előrejelzését 20 millió tonnára csökkentette júniusban és "mintegy" 13 millió tonnára szeptember elején. Ez jóval kisebb az egy évvel korábbi 21,5 millió tonnánál. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportálója.

Szeptember elején az ukrán mezőgazdasági minisztérium 38 millió tonnára csökkentette az idei gabonatermésre vonatkozó előrejelzését az egy hónappal korábbi 40-41 millió tonnáról.

Ukrajna évi belső gabonafogyasztása mintegy 26 millió tonna.

Ukrajna augusztus elején a gabonakivitel korlátozását fontolgatta, de a hónap végén a kormány végül is úgy döntött, hogy mégsem él ezzel a lehetőséggel, bár megjegyezte, még nem mondta ki a végső szót.

A kérdés azt követően vált aktuálissá, hogy az évszázados aszállyal és pusztító tűzvészekkel sújtott Oroszország augusztus elején megtiltotta a gabona kivitelét. Akkor megfogalmazott ukrán aggodalmak szerint előfordulhat, hogy megugrik a kereslet az ukrán termények iránt, és így gabonahiány alakul ki a 46 millió lakosú országban. Emiatt merült fel annak a lehetősége, hogy korlátozzák az ukrán kivitelt.