rss      tw      fb
Keres

Pristinai sajtó: belpolitikai válság Koszovóban az államfő lemondása miatt

MTI 2010. szeptember 28., kedd 14:09

Belpolitikai válságot idézett elő Koszovóban Fatmir Sejdiu elnök lemondása - írta a keddi pristinai sajtó az államfő előző napi távozását kommentálva.

A legnagyobb példányszámú lap, a Koha Ditore azt írta, előre hozott választásokhoz vezethet Sejdiu lemondása, ha pedig ez a forgatókönyv valósul meg, akkor késedelmet szenvedhetnek a küszöbönálló szerb-koszovói tárgyalások.

Sejdiu a kisebbik pristinai kormánypárt, a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) elnöke. Megfigyelők szerint azért köszönt le az államfői posztról, hogy megerősítse pozícióját az LDK-n belül; éles küzdelem folyik ugyanis pártban a vezető pozícióért az alkotmány szerint jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt.

Ráadásul hírek szerint igen feszült a viszony az LDK és a nagyobbik kormánypárt, a Hashim Thaci miniszterelnök vezette Koszovói Demokratikus Párt (PDK) között; szakértők szerint ezért valószínű, hogy a koalíciós partnereknek nem sikerül megállapodniuk az új államfő személyéről, ezért szükségessé válik az előre hozott választások kiírása.

Ezzel pedig jelentős késedelmet szenvedhet a koszovói helyzetről szóló szerb-albán párbeszéd megkezdése. Belgrád és Pristina képviselői a jelenlegi tervek szerint október második felében ülnének tárgyalóasztalhoz, először azóta, hogy Koszovó 2008 februárjában kikiáltotta függetlenségét.

Az esetleges előre hozott választások Thacinak és a PDK-nak kedveznének a Koha Ditore szerint, mert a koszovói miniszterelnök ezzel megerősíthetné saját maga és pártja pozícióját.