rss      tw      fb
Keres

A gáz áráról Medvegyev sem állapodott meg Kínában

MTI 2010. szeptember 28., kedd 14:07

A Dmitrij Medcvegyev kínai látogatásán hétfőn aláírt dokumentumok jelentős része azt a kétoldalú energetikai szövetséget formálja meg, amelynek gondolatát 2006-ban vetett fel Vlagyimir Putyin akkori elnök Pekingben, de a gáz árában hatéves tárgyalások után sem állapodtak meg a felek - írták az orosz lapok kedden.

Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes Pekingben a gázmegállapodásokról szólva újságírók előtt azt mondta: "Folytatódik az egyes paraméterek egyeztetése", és hozzátette, hogy Oroszország kész "teljes egészében fedezni a kínai gázszükségletet".

Szergej Smatko energiaügyi miniszter viszont kijelentette: az árat kivéve a gázszállítás minden részletében megállapodtak már.

Szakértők szerint Kína nem akar drágán vásárolni, a Gazprom pedig nem akar engedni az árból. Szakértők szerint Peking a gázt ezer köbméterenként 200 dollár alatti áron akarja venni, míg a Gazprom Európában több mint 300 dollárt kap érte.

Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis amerikai tanácsadó vég vezetője szerint ezért az orosz monopóliumnak nehéz elfogadni a kínai ajánlatot. Kína viszont kitarthat ajánlata mellett, mert egyelőre nincs égető szüksége újabb gázforrásra.

Nagy mennyiségű cseppfolyósított gázt vásárol ugyanis ezer köbméterenként 145 dolláros áron Ausztráliából és Katarból, és nemrég a közép-ázsiai országok is megkezdték a gázszállítást: 2009-ben átadták a Türkmenisztán-Kína vezetéket, amelyen 2013-tól Turkmenisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán szállít majd évi mintegy 40 milliárd köbmétert, és ez a mennyiség még növelhető. Emellett Peking hamarosan növelheti a rendelkezésre álló mennyiséget hazai kitermelésből is. A BP adatai szerint a kínai lelőhelyek készletei elérik a 2500 milliárd köbmétert - írta a BBC brit műsorszóró orosz honlapján.

Hétfőn megnyitották a kelet-szibériai Szkovorogyinót Dacsinggal (Daqing) összekötő kőolajvezetéket, amelyről a tárgyalások 15 éve kezdődtek, de amelynek megépítéséről tavaly írt alá megállapodást a Rosneft és a Transneft a Petrochinával. A vezeték a Japánba, Dél-Koreába és az Egyesült Államokba olajat szállító Kelet-Szibéria - Csendes-óceán (VSZTO) vezeték leágazása, s a VSZTO-n szállított kőolaj mintegy fele megy majd át rajta. A szállítások várhatóan 2011. január 1-én kezdődnek meg, évi 15 millió tonna mennyiségben, s az ág tervezett élettartama 2030-ig szól. Kína a húszéves gázszállítási garancia fejében 25 milliárd dollárnyi hitelt adott orosz cégeknek.

Peking több kőolajat szeretne vásárolni, de az orosz lapok szerint erre egyelőre nincs mód, bár Nyikolaj Tokarjev, a Transznyeft elnöke azt hangsúlyozta, hogy a vezeték kapacitása akár 30 millió tonnára emelhető. Hozzátette azonban, hogy a kőolajat meg kell találni és ki kell építeni kitermelését, ami mintegy 10 évet szokott igénybe venni, de tekintettel az igényre talán valamivel rövidebb idő is elég lesz.