rss      tw      fb
Keres

Keletnémet gyerekkora áruhalmozóvá tette Merkel kancellárt

MTI 2010. szeptember 28., kedd 13:22

Németország újraegyesítése után húsz évvel még mindig nehezen hagyja el keletnémet neveltetésének egyes hagyományait, így az áruhalmozást Angela Merkel német kancellár.

Az 56 éves politikus a Superillu magazinnak mesélt arról, hogy túltölti konyhaszekrényeinek készleteit, mert azt szokta meg, hogy mindent eltett, amit csak lehetett abban a gazdaságban, amely szűkölködött a javakban.

"Noha épp nincs rájuk szükségem, néha csak azért veszek meg dolgokat, mert ott vannak a szemem előtt" - mondta a folyóiratnak. A Superillu magazin a szocialista érában alapították Kelet-Berlinben, és mind a mai napig a Németország keleti felét érintő jelenségekkel foglalkozik.

Angela Merkel - aki manapság kémikus férjével Berlin előkelő Múzeumszigeténél lakik - még mindig ácsingózik az NDK-ban kedvelt ízek után. Szereti a szoljankát, a saslikot és a lecsót. A politikus arról is beszélt, hogy a szocialista uralom összeomlása után évekig tartott, mire megszokta a nyugaton használt szavakat, a szupermarket szó például csak az újraegyesítés után 15-16 évvel hagyta el könnyedén a száját.

Németország vasárnap ünnepli az újraegyesítés huszadik évfordulóját - Nyugat- és Kelet-Németország azt megelőzően negyven évig képezett külön államot. Az NDK tervgazdaságát krónikus áruhiány jellemezte.