rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: az RMDSZ-nek egyensúlyt kell találnia helyi szervezetekkel

MTI 2010. szeptember 28., kedd 13:18

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) két szerep között kell megfelelő egyensúlyt találnia, mégpedig nem a kormányzati és az ellenzéki szerep, hanem a helyi (főleg az önkormányzatokban működő) szervezetei és a központi RMDSZ tevékenysége között - fejti ki keddi számában a Hargita Népe.

A Csíkszeredában szerkesztett napilap kommentátora szerint a szövetség Bukarestben tevékenykedő csúcsvezetőinek arcát már "unja" a közvélemény, legalábbis ennek a hangosabbik fele. A helyi szervezeteket ez nagyon nehéz helyzetbe sodorhatja, hiszen megtörténhet, hogy rajtuk verik el a port a központi vezetőkkel szembeni ellenérzés miatt a "protesztszavazatra" hajlamos választók.

"Ennek ellenére nem lehet elégedetlenkedni, mert a központi RMDSZ által és annak tárgyalási képességei révén lehet megszerezni azokat a többletforrásokat, amelyek nélkül nem fuldokolnának a pénzhiánnyal küszködő magyar önkormányzatok, hanem meg is fulladhatnának akár" - állapítja meg a cikk szerzője, hangsúlyozva: a helyi RMDSZ nem tudna erős lenni, ha nem lenne a központi támogatás, a kettő csak együtt működik.

De mi van akkor, ha a központtól nem csupán források szerezhetők, hanem a rossz imázs is, ami az idén végrehajtott kormányzati megszorítások mondhatni természetes velejárója? - teszi fel a kérdést a lap kommentátora. A helyi politikusnak van esélye arra, hogy megpróbálja újraválasztatnia magát, például azzal a módszerrel, hogy pártot vált. Itt egyelőre nem kecsegtető a kínálat - írja -, hiszen a Magyar Polgári Párthoz (MPP) való csatlakozással az esélyek csak csökkennek, nemhogy nőnének. Sokan reménykednek abban, hogy Tőkés László köré épül majd egy olyan alakulat, ahol talán esélyt kaphatnak. Így aztán jó néhányan vannak, akik elővették régi kapcsolataikat, és próbálnak jó pozíciót szerezni a választásokon esetleg szereplési jogot kapó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsban (EMNT)" - olvasható a lapban.

A szerző szerint az RMDSZ-nek, ha meg akarja tartani erejét, vissza kellene alakulnia népi mozgalommá. A helyi szervezeteknek meg kellene találniuk újra a kapcsolatot a választópolgárral. Az eltávolodás a kommunikáció hiányából fakad, a szervezetek már nem állnak elég széles társadalmi alapon. A választókkal nem elég csupán találkozni, hanem ki kell kérni a véleményüket intézményesített formában - írja a Hargita Népe kommentátora.